Divendres, 22 de novembre del 2024

MónNatura Delta visualitzen un exemplar de fredeluga cuablanca per primera vegada a la Península

|

- Publicitat -

Per primera vegada a la península ibèrica s’ha albirat un exemplar de fredeluga cuablanca. Aquesta au, que cria a les estepes d’Àsia central i hiverna a Àfrica o l’Índia, s’ha vist al delta de l’Ebre. La van descobrir divendres passat educadors ambientals de MónNatura Delta en una observació rutinària des del mirador de la llacuna de la Tancada i les antigues Salines de Sant Antoni. La troballa “excepcional” agita ornitòlegs i amants de l’observació d’ocells que s’han interessat per veure al Delta una espècie que, en condicions “normals”, haurien de viatjar molt lluny per observar-la. El més possible és que la fredeluga cuablanca marxi a la primavera cap a l’Àsia central, però es vigilarà si torna al Delta o si l’espècie fa un canvi migratori.

 

Publicitat

Per veure una fredeluga cuablanca (Vanellus leucurus) caldria fer molts quilòmetres i viatjar fins a Iraq, Iran, Egipte, Sudan, el nord de l’Índia o Pakistan. Els responsables de MónNatura Delta de l’Ebre, centre d’interpretació i de conservació de la natura, han albirat un exemplar que està passant l’hivern al delta de l’Ebre tot i que “és difícil” saber per què hi ha arribat. “Hi hem comentat amb els ornitòlegs i és complicat, però a vegades passa perquè es desorienten o perquè hi ha factors climatològics que els influencien”, ha apuntat Josep Culvi, coordinador de MónNatura Delta.

 

La fredeluga cuablanca la van descobrir divendres passat els educadors ambientals del centre en una observació rutinària que es fan abans de les visites guiades dels caps de setmana. És similar a la fredeluga vulgar, però té franges blanques al damunt la cua i a les ales, així com les potes més grogues i tonalitats marronoses o rosades a la panxa. Aquests dies, “apareix i s’amaga” però es manté a la zona de la llacuna de la Tancada on l’han vist. Està en bon estat de salut i al delta hi ha trobat un hàbitat idoni perquè aquesta au busca aigües poc profundes i menja insectes i fins i tot petits bivalves.

 

Els experts preveuen que torni a l’Àsia central amb “la migració prenupcial” que començarà en els pròxims dies. En canvi, no es descarta que pugui tornar. “Podria passar, com ha passat amb algunes gavines que habiten a Amèrica del Nord i que de sobte han migrat a la península Ibèrica durant uns anys fins que han tornat al seu lloc i no han vingut més. Podria ser que passés una cosa així, estarem atents a quin és el seu moviment perquè els patrons de migració poden canviar i van canviant a poc a poc”, ha assenyalat Culvi.

 

L’observació s’ha comunicat a l’Ornitho.cat i ha generat molt interès entre els observadors d’ocells. Aquesta eina alerta quan un d’aquests albiraments és “excepcional i especial”. “Tots els ornitòlegs que estan al dia i que els agrada veure aus que no han vist mai poden vindre a MónNatura, o al lloc específic on s’ha albirat l’au”, ha explicat el coordinador del centre. De fet, Culvi detalla que ja s’han interessat per veure “específicament” l’ocell, ciutadans de molts racons de l’Estat –Galícia, País Basc, Aragó o València- i d’arreu de Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.