Dissabte, 18 de gener del 2025

Afrucat adverteix que els costos de producció de la poma han augmentat un 41% per sobre del preu de venda a les botigues

|

- Publicitat -

L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, alerta que els costos de producció de la poma han augmentat un 41% des del 2019, molt per sobre del preu de venda a les botigues on l’increment només ha estat del 6% en el mateix període. “Avui en dia a Espanya costa aproximadament 89 cèntims produir un quilo de pomes, mentre que fa tres anys en costava 63,2”, ha indicat el director general d’Afrucat, Manel Simon. Davant d’aquest increment dels costos i de l’estancament dels preus de mercat, l’associació explica que les sortides de fruita de les centrals fruiteres s’han començat a desaccelerar per tal de no vendre el producte per sota del preu de cost.

 

Publicitat

Segons Afrucat, aquestes xifres venen provocades sobretot per l’increment en la mà d’obra, en  les matèries primeres, en les darreres pujades del preus de la llum i també pels increments en les exigències d’innovació, de garanties sanitàries, de controls o de certificacions que cada cop més reclama el mercat.

 

En concret, l’increment dels costos de producció de la poma ha estat d’un 41% de mitjana, de manera que al camp aquest increment ha estat d’un 42% i, en el cas de les centrals fructícoles, la pujada ha estat del 40%.

 

En canvi, el preu de venda de la poma s’ha incrementat de mitjana en un 6% des de l’any 2019, lluny d’aquest increment del 41% dels costos de producció. Això, segons mostren les dades del darrer Infolineal, que registra els preus de la fruita als punts de venda d’Espanya.

 

Segons el president del Comitè de Llavor d’Afrucat, Joan Serentill, la conseqüència d’aquestes pujades desiguals costos-preus és la desacceleració que ja s’ha experimentat aquest mes de gener en el desestocatge de la poma que hi ha guardada a les càmeres catalanes.

 

Així, l’estoc de poma Golden (la principal varietat) és similar a l’estoc de la campanya 2019 en què també es va produir una campanya de plena producció a Europa. Tot i això, el desestocatge se situa un 14% per sota del que va haver-hi aquell any.

 

Davant d’aquesta situació, des d’Afrucat creuen que serà necessari que tots els agents de la cadena de valor siguin conscients que aquesta pressió de preus acabarà repercutint en els productors. “Si la capacitat negociadora de les centrals amb els responsables de la distribució no aconsegueix traslladar aquest missatge podria ser necessària la intervenció del Govern espanyol per activar mecanismes que retornin la fluïdesa al mercat i incrementin el preu de venda de la poma. El que està clar és que ni nosaltres volem ni la llei ens permet vendre sota cost” ha indicat la presidenta d’Afrucat, Montse Baró.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

12 COMMENTS

Comments are closed.