L’Ajuntament de Santa Bàrbara (Montsià) ha resolt finalment atorgar la llicència ambiental per a la polèmica planta de compostatge projectada per l’empresa Ecompost de l’Ebre a quatre quilòmetres del nucli urbà. El consistori ha desestimat les al·legacions veïnals que retreien al consistori manca de resposta als seus arguments, la incompatibilitat del projecte amb les normes subsidiàries municipals o possibles deficiències en la tramitació administrativa dels permisos. Ara, valoraran si presenten un recurs de reposició o arriben fins al contenciós administratiu. De moment, els col·lectius veïnals han convocat aquest dijous al vespre una xiulada de protesta davant l’edifici de l’Ajuntament per mostrar el seu rebuig a la decisió.
Si no apareixen nous obstacles administratius o judicials que el paralitzin o modifiquin, els promotors hauran de presentar ara el projecte constructiu incorporant les consideracions que se li remetran perquè compleixi les condicions que inclou la llicència ambiental.
Es tracta, principalment, d’aspectes tècnics relacionats amb la gestió dels residus de les instal·lacions, on es preveuen tractar, inicialment, fins a 25.000 tones anuals de dejeccions ramaderes i residus vegetals. Malgrat admeten que se situa sobre una zona amb importants aqüífers subterranis força castigats per la contaminació amb nitrats, descarten afectacions sobre aquestes aigües si s’impermeabilitzen i es controla l’estanqueïtat de les basses.
Aquesta ha estat una de les principals preocupacions manifestades per l’oposició veïnal, que encapçalen l’Associació Mediambiental Veïns de Santa Bàrbara (Amevesaba) i la Plataforma No a la planta de compostatge a la Plana del Montsià, que van reclamar aturar la tramitació a l’espera de nous estudis sobre la possibilitat d’episodis d’inundacions a l’entorn de la planta.
Malgrat el resultat àmpliament contrari de la consulta popular i el compromís anunciat per l’alcalde de treballar en tots els fronts per aturar el projecte, les entitats veïnals han mostrat la seva decepció davant la resolució. Lamenten que el consistori hagi deixat de respondre algunes de les seves principals al·legacions al projecte, derivant la responsabilitat en diversos àmbits cap a d’altres administracions, segons ha explicat el portaveu d’Amevesaba, Enric Lange.
Oposició veinal i xiulada davant de l’Ajuntament
Aquest dijous al vespre, una vintena de veïns s’han concentrat davant de les dependències de l’Ajuntament per protestar amb una sonora xiulada en contra del projecte de planta de compostatge de l’empresa Ecompost de l’Ebre. Retreuen al govern municipal que, malgrat el resultat de la consulta popular i el compromís de treballar per frenar la instal·lació, no hagi fet res per evitar-la ni hagi escoltat els arguments veïnals. L’Associació Mediambiental Veïns de Santa Bàrbara (Amevesaba) ja ha anunciat que presentarà un recurs de reposició contra la concessió i fiscalitzarà de prop el desenvolupament administratiu i executiu del projecte.
Durant prop de mitja hora, la vintena de concentrats han mostrat cartells en contra de la planta de compostatge i han cridat consignes dirigides a l’equip de govern perquè respecti el resultat de la consulta popular d’abril i rebutgi legalment la instal·lació. També contra la mateixa empresa: “Ecompost de l’Ebre: mai sereu benvinguts”, es llegia en una improvisada pancarta.
Els veïns recorden que les normes subsidiàries permetien tombar el projecte perquè rebutgen la ubicació de plantes de residus amb emissions, i lamenten que el consistori s’ha plegat a la voluntat d’Ecompost de l’Ebre sense voler presentar batalla ni escoltar la bateria d’al·legacions presentada pels opositors.
Més enllà d’això, Amevesaba es compromet a treballar per fer descarrilar el projecte i, en cas contrari, fiscalitzar de prop el seu desenvolupament. “No la volem aquí. No és que no vulguem plantes de compostatge: entenem que són bones per no tirar tants de nitrats al terra. Però la merda que es quedi cadascú la seva”, ha tancat.
El portaveu del moviment veïnal, Enric Lange ha lamentat que s’hagin tombat sistemàticament totes les al·legacions veïnals. “potser n’hi havien de poc fonamentades però d’altres sí. Una de les coses que ens preocupa moltíssim és que es doni aquesta llicència per a 25.000 –tones a l’any-, després es passi a 45.000 i, finalment, a 100.000. Sabem que hi ha uns terrenys al costat que poden fer que aquesta planta sigui molt més gran”, ha advertit.
Poc abans de finalitzar la protesta, la regidora de Medi Ambient, Laia Pla, ha sortit de l’edifici municipal per convidar els veïns a passar i dialogar amb el govern municipal. Tot i la seva negativa inicial perquè, han assegurat, fins ara s’han negat a mantenir un debat públic amb ells, el mateix Lange ha acabat entrant a l’Ajuntament per reunir-se momentàniament amb els regidors.
… [Trackback]
[…] There you will find 28802 additional Info on that Topic: territorirural.cat/32728/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 89073 additional Information on that Topic: territorirural.cat/32728/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 19780 more Info on that Topic: territorirural.cat/32728/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/32728/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/32728/ […]