L’Escola de Pastors de Catalunya ha estrenat aquest dilluns, a Enviny, al Pallars Sobirà, la seva catorzena edició. Durant aquests anys, han detectat que molts dels alumnes de l’escola s’acaben dedicant als estius a fer de pastors a la muntanya amb agrupaments de ramats d’ovelles o vaques. La demanda d’aquest ofici ha portat l’Escola a ampliar la formació i impartir coneixements específics en aquesta matèria com ara gestió de les pastures, seguretat, maneig, orientació, meteorologia, agrupament de ramats, càrregues ramaderes o gossos d’atura. L’Escola de Pastors ha començat el curs amb 17 alumnes.
Pastor de muntanya
La feina del pastor de muntanya és aquella que es fa en època estival, quan tots els ramats s’agrupen i pugen a muntanya per passar-hi l’estiu. Mentre els pagesos són a les valls fent herba per a l’hivern, a muntanya els animals peixen i els guarda un pastor de muntanya. Aquest sistema és imprescindible per al manteniment de les explotacions del Pirineu, però també representa “un llegat cultural que no es pot perdre i una manera de mantenir territori i biodiversitat”, ha sentenciat Maria Díaz de Quijano, de l’Escola de Pastors.
Des de l’Escola creuen que impartir aquests nous coneixements “millorarà la preparació de l’alumnat que vulgui fer aquesta feina ancestral”. Així doncs, amb les dues setmanes de pastura específica, silvopastura i muntanya, la formació passa a ser de sis mesos i mig. Dos i mig de teoria i quatre de pràctiques.
Disset alumnes
El Pol Ibáñez té 21 anys i és d’Olesa de Montserrat, i ha explicat que s’ha inscrit a l’escola amb la voluntat de formar-se per, primer treballar per algú altre i posteriorment acabar tenint la seva pròpia explotació. Ibáñez ha arribat a l’Escola atret pel model de producció extensiva, el producte de proximitat i preocupat pel canvi climàtic. Li agradaria poder treballar amb cabres de llet, però també l’atreuen les vaques de carn i fer de pastor de muntanya. Els sis mesos de formació a l’Escola confia que l’acabi d’ajudar a decidir cap on orientar-se.
L’Aïna Solana és de Barcelona i retornar al poble dels seus avis a l’Aragó va fer que entrés en contacte amb el món ramader i descobrir que es volia formar en aquest camp i tenir el seu propi ramat. Solana ha ajudat a ramaders del poble dels avis amb les ovelles, però ara es vol formar perquè acabi sent la seva professió. Pujar a la muntanya a fer de pastora de muntanya és un ofici que l’atreu molt, segons ha indicat aquesta alumna de l’Escola.
Fins a l’any 2020, més d’un 60% de les persones que s’han format a l’Escola (217 persones) es dediquen al sector primari.
Explotacions d’arreu del país fan el paper de tutors
Participen a l’Escola de Pastors nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors, incloent-hi les pastures de muntanya. El model d’explotació que acull l’alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar i on s’arribi a fer una transformació i venda directa del producte.
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/32112/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/32112/ […]