El tarragoní David Martín s’ha convertit aquest diumenge al migdia en el guanyador del concurs de menjar calçots de la Gran Festa de la Calçotada de Valls. En tres quarts d’hora, Martín ha ingerit 192 calçots, el que representa 2,70 quilograms d’aquesta ceba dolça. Després d’un any de pausa, la festa s’ha tornat a celebrar als carrers i places de la capital de l’Alt Camp, on s’hi ha aplegat unes 20.000 persones segons l’organització. Es tracta d’una xifra més baixa a anteriors edicions, on se’n quantificaven unes 35.000 vingudes d’arreu del país. En aquesta ocasió, el programa s’ha adaptat al context sanitari i s’han reduït a la meitat tant les degustacions de calçots com els participants al concurs de menjar-ne, que n’han estat deu.
El guanyador del concurs de menjar calçots ha reconegut que l’absència del barceloní Adrià Wegrzyn –qui es va endur el premi l’any 2020- ha facilitat que enguany es pogués emportar el primer premi. Aquest era el segon cop que Martín participava en el certamen, després de quedar “a les portes” ara fa dos anys, quan va assolir la segona posició. En aquesta ocasió, s’ha mostrat “molt content” per haver aconseguit aquest repte, després de menjar prop de tres quilos de ceba dolça. Abans d’enfrontar-se al concurs, aquest tarragoní ha sortit a córrer i ha esmorzat “poc” –només un cafè amb llet.
El públic no ha fallat a aquesta cita i ha omplert la plaça del Pati de gom a gom. Es tracta d’un dels plats forts del programa de la Gran Festa de la Calçotada, que s’ha mantingut malgrat les adaptacions fetes pel context sanitari. Així, el públic present a la plaça ha hagut de portar la mascareta posada en tot moment, encara que les distàncies entre els assistents han estat més difícils de mantenir. Al llarg dels tres quarts d’hora que ha durat el concurs, han fet acte de presència el gegant del Calçot de Valls, la Mulassa i el Ball de Gitanes. Per la seva part, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls han enlairat els tradicionals pilars que han marcat l’inici d’aquest certament.
Un dels altres punts concorreguts ha estat la cua per recollir les 1.500 degustacions que s’han preparat per al públic general, la meitat que en anteriors edicions. Per fer-ho possible, a la plaça de l’Oli s’han cuit uns 4.000 calçots que s’han preparat des de primera hora del matí, impregnant la plaça i els carrers pròxims d’una olor de brasa característica. Els més curiosos s’han reunit en aquest punt, on agraïen la calentor que desprenien les graelles en un diumenge amb temperatures habituals del mes de gener. Més enllà de calçots, a les degustacions s’han complementat amb una terrina de salsa, una ampolleta de cava, pa, un pitet de roba, fruita, aigua i postres.
El concurs de cultivadors i el concurs de salsa, dues cites que tampoc fallen
Els més matiners a la Gran Festa de la Calçotada han estat els participants en el concurs de cultivadors, que enguany ha arribat a la 34a edició amb una dotzena de participants. Segons el president de la IGP Calçots de Valls, Dalmaci Clofent, tot i la petita rebaixa de pagesos que han concursat respecte anys anteriors, la deliberació ha estat més complicada. “Tots els manats eren molt semblants”, ha apuntat Clofent, qui n’ha destacat la qualitat. En aquesta ocasió, el primer premi ha estat per l’expresident de l’entitat, Francesc-Xavier Amill, qui ha assenyalat que “no hi ha un secret” per fer el millor calçot, però sí importa la manera com es cuida. “S’ha de cultivar bé, mimar-lo molt, deixar que faci el seu curs i no voler avançar-lo massa”, ha insistit.
A la plaça del Blat, ben a prop dels manats de calçots guanyadors s’hi ha ubicat les taules on s’ha celebrat la trentena edició del concurs de salsa de la Calçotada de Valls, que enguany s’ha endut el vallenc Francesc Invernon. Entre els assistents, hi havia qui no perdia l’oportunitat per tastar les diferents propostes cuinades pels participants.
Objectiu: potenciar la temporada de calçots
Segons el sotssecretari de la Cambra de Comerç de Valls, Rafael Castells, el fet que la Gran Festa de la Calçotada hagi tornat als carrers de la capital de l’Alt Camp és una bona notícia i ha de servir per potenciar la temporada de calçots. Castells no ha quantificat l’impacte econòmic d’aquesta celebració i ha reiterat que es tracta d’un impuls per encetar la campanya de calçotades arreu del territori. Després d’un any de pausa a causa de la pandèmia, l’organització ha quantificat en 20.000 persones l’assistència d’aquesta edició. En anys en què el context sanitari i la celebració de les Decennals no afecten el programa de la festa, unes 35.000 persones acostumen a visitar la capital de l’Alt Camp per donar el tret de sortida oficial a la temporada de calçots.