El Govern farà a la primavera una consulta vinculant entre els ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran per decidir si volen uns Jocs Olímpics d’Hivern l’any 2030. Així ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a la primera reunió de la Taula de representació territorial de la candidatura olímpica. En una enquesta encarregada pel mateix Govern duta a terme el mes passat entre 1.506 persones, 300 de les quals del Pirineu, s’ha apuntat que més del 74% de la població d’aquesta vegueria veu interessant fer els JJOO. La decisió final però, s’adoptarà en funció de la consulta, que es farà entre els veïns de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Són veïns de 6 comarques de l’Alt Pirineu i Aran que pertanyen a 77 municipis d’aquesta vegueria. Finalment, s’ha descartat incloure en la consulta els veïns de Barcelona, ja que la candidatura porta el nom de Pirineus – Barcelona 2030. S’havia plantejat la possibilitat que votessin veïns del Solsonès, el Ripollès i el Berguedà, però s’ha descartat, tot i la voluntat de participar dels habitants d’aquestes comarques.
“La consulta i la pregunta no estan tancades, però serà una pregunta clara de suport a la candidatura i serà vinculant”, ha remarcat la consellera prometent acatar-ne el resultat. D’altra banda, ha explicat que abans de la consulta es farà un “bon procés participatiu” al territori per informar institucions, entitats i ciutadania sobre la candidatura i les propostes del govern. En tot cas, ja ha apuntat que el que plantegen és una candidatura “sòlida, coherent i sostenible” que no suposi “obres faraòniques” per a disciplines esportives sense tradició a Catalunya.
De fet, encara no s’ha tancat quines disciplines es podrien fer al territori en funció dels equipaments i les infraestructures i la pràctica esportiva i no es descarta recórrer a altres estats o fins i tot a Aragó.
En aquest sentit, Vilagrà ha augmentat que el Comitè Olímpic Internacional preveu la possibilitat de candidatures amb més d’un estat si bé el Govern ha posat a disposició els equipaments perquè el “centre” estigui al Pirineu català i en tot cas hi hagi col·laboracions externes “minoritàries”. La consellera ha admès que és possible que alguna disciplina es desenvolupi a Aragó i ha concretat que no se n’ha parlat amb Andorra.
Barcelona ’92 com a referent
La secretària general de l’Esport, Anna Caula, ha situat la bona experiència de Barcelona ’92 com a referent i s’ha mostrat convençuda que la candidatura del Pirineu també pot ser “transformadora”. “El 92 vam fer ciutat, ara farem país”, ha dit i ha fet valdre el teixit esportiu, les entitats i les federacions. Segons Caula, les instal·lacions han d’enriquir el territori i permetre que després el llegat hagi crescut i la ciutadania tingui més recursos.
Preguntada precisament per si la candidatura hauria d’incloure també el nom de Barcelona tenint en compte que els barcelonins no participaran en la consulta i que els jocs es desplegarien a l’Alt Pirineu i l’Aran, Vilagrà ha justificat que puguin votar-hi només els veïns dels territoris on passaran els esdeveniments. Sobre el nom de la candidatura, ha reconegut que la marca Barcelona “és molt potent” i, per tant, que hi figuri tant Pirineu com Barcelona no és qüestionable, ha afegit.
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/31973/ […]