Dissabte, 18 de gener del 2025

Mas Palou, una masía agrícola del Penedès, convertida en una residència per artistes

|

- Publicitat -

Crear un espai de treball cultural per omplir les habitacions buides per la falta d’hostes. És la iniciativa dels propietaris de Mas Palou, un allotjament rural del Pla del Penedès que aquests dies s’ha convertit en residència artística. La finca és una masia agrícola datada del 1623, amb l’allotjament i el cultiu de raïm per a cellers com a negocis principals. El turisme, però, va caure en picat amb la pandèmia i va ser aleshores quan van pensar en acollir artistes de forma temporal. Aquest gener organitzen una estada de dues setmanes que ha atret creadors d’arreu del món. Una desena de cantants, escultors, escriptors i il·lustradors són en aquest mas per aprofitar les vinyes i el silenci com a font d’inspiració.

Publicitat

 

“Ens vam adonar que la cultura ens havia ajudat a tots a tirar endavant durant els confinaments de la covid, i volíem retornar-ho d’alguna manera”, explica Maria Vallès, una de les dues artífexs de la residència artística, junt amb la seva germana Anna. “Els artistes ho han passat molt malament aquests dos anys i volíem oferir-los un espai tranquil de creació on poguessin estar en comunitat, ja que feia molts mesos que això era inviable”, afegeix.

 

D’aquesta manera, Mas Palou va promoure fa mesos la seva iniciativa a través de les xarxes socials i la primavera del 2021 va acollir els primers artistes. La resposta va ser tant àmplia que van decidir repetir l’experiència aquest gener amb una desena d’artistes nous. Si el primer cop s’hi van interessar creadors catalans i de l’estat espanyol, aquesta vegada la residència s’ha internacionalitzat, amb gent de Catalunya però també dels Estats Units, Anglaterra, Xipre i el Perú.

 

Les germanes Vallès admeten que la resposta de les dues convocatòries les ha deixat sorpreses, tant per la quantitat de sol·licituds “com per la qualitat”. Recorden que els artistes poden treballar de forma lliure durant tota l’estada i assenyalen que l’obra creada és del tot personal i no és necessari que es quedi després a la masia “perquè la intenció és fer una estada inclusiva i oberta, sense restriccions”.

 

Els residents han pagat 25 euros per poder optar a una de les places, i al llarg dels quinze dies cadascú s’ocupa del seu menjar. Les despeses d’allotjament, les assumeix Mas Palou. “És ben bé que ho estem fent ‘per amor a l’art’, però creiem que estem guanyant visibilitat i la possibilitat d’explicar què és el Penedès en una època baixa per al turisme”, assenyala Anna Vallès, que considera que “tot acaba sent un reconeixement per al territori”.

 

Les impulsores creuen que la seva proposta ha triomfat en els cercles artístics “perquè els creadors agraeixen tenir espais de tranquil·litat on, alhora, puguin conviure amb altres disciplines”. Elles asseguren que també s’enduen una experiència “fantàstica” com a responsables de l’activitat “perquè permet gaudir de propostes culturals lluny de la centralització de Barcelona”.

 

 

La “màgia” de les vinyes

Enmig del silenci de les vinyes del Pla del Penedès, a les diferents estances i terrasses de Mas Palou aquests dies hi ha un gran nivell de concentració. “Poder treballar sola tantes hores no és habitual i està sent una feina molt intensa”, explica la ceramista Yoyo Balagué, procedent de l’Empordà. En el seu cas, habitualment crea des d’un estudi i assegura que ha estat “un gran repte” el fet de sortir de la seva zona de confort.

 

El resultat, però, ha estat “molt gratificant”. “Treballar en un entorn entre vinyes és molt màgic”, apunta, tot destacant la llum i el silenci de l’entorn, alhora que celebra la possibilitat de conviure amb altres artistes, “fet que permet créixer professional i personalment”.

 

Ho comparteix la il·lustradora Gina Haster, que fa un any va iniciar el seu projecte artístic a Barcelona. Explica que la seva vida laboral a banda de la il·lustració i el ritme de la gran ciutat “no donen opcions” a seure a crear amb tranquil·litat, i diu que gaudeix aquests dies “d’una dedicació plena”. ´”Això és un entorn privilegiat que et permet trobar petits elements d’inspiració i contagiar-te d’altres disciplines”, assenyala.

 

La singularitat de l’entorn és un element que també destaca la compositora i escriptora Julia Benjarano, resident a Bogotà, Colòmbia. Fa quatre mesos que viatja per Europa, instal·lada en diverses residències artístiques, i Mas Palou és la seva última parada. Assenyala que el treball en “territoris molt diferents” és un element “molt important” per a les seves creacions.

 

Aquests dies, entre altres projectes, ha creat un poema efímer a l’exterior de la masia. “Espais rurals com aquest et permeten pensar en el temps, tant sigui creatiu com el que ens dediquem a nosaltres mateixos, i vaig tenir la necessitat de fer un poema sobre totes les vessants del temps”, detalla. Alguns dels residents van complementar la proposta amb un ritual conjunt.

 

Tots els artistes exposen aquests dies els seus projectes a través de les xarxes socials de Mas Palou, on el proper dissabte també s’oferirà una exposició conjunta de les creacions. La intenció era fer un acte obert al públic, però s’ha optat per re formular-ho a través d’streamig’ degut a la situació sanitària.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.