Dissabte, 18 de gener del 2025

Girona crea l’Oficina per la Sostenibilitat per a fomentar pràctiques sostenibles a la ciutat

|

- Publicitat -

Girona va inaugurar el passat dimecres l’Oficina per la Sostenibilitat, un nou servei per fomentar pràctiques sostenibles entre la ciutadania i les empreses de la ciutat. Es troba en uns baixos del carrer Ciutadans i centralitza tota la informació relacionada amb la sensibilització ambiental i l’emergència climàtica. Entre d’altres, qualitat ambiental, gestió de l’aigua i els residus o mobilitat sostenible. Al mateix espai també s’hi ubicaran tant l’Oficina d’eficiència i pobresa energètica com el punt d’informació energètic. “És un espai reduït en dimensions però gran en ambicions; volem ser propers, acompanyar les famílies de la ciutat i avançar cap a una Girona verda i sostenible”, ha dit l’alcaldessa, Marta Madrenas.

 

Publicitat

La nova Oficina per la Sostenibilitat es troba als baixos del número 4 del carrer Ciutadans (on abans hi havia hagut la perfumeria Jordà). S’encarregarà de sensibilitzar o assessorar tothom qui vulgui sobre sostenibilitat, canvi climàtic i transició energètica. La intenció de l’Ajuntament és millorar en agilitat i proximitat cap a la ciutadania; per això, el servei es troba a peu de carrer i centralitza en un únic espai tota la informació sobre la sensibilització ambiental, l’emergència climàtica i la sostenibilitat.

 

En concret, s’hi informa sobre aspectes relacionats amb les causes i conseqüències del canvi climàtic i les bones pràctiques ciutadanes i comunitàries per fer-hi front. Entre aquestes, gestió de l’aigua, dels residus, mobilitat sostenible  tinença responsable d’animals de companyia.

 

Al mateix espai també s’hi donarà assessorament per instal·lar energies renovables i s’hi traslladaran dos serveis més del consistori. Per una banda, l’Oficina d’eficiència i pobresa energètica; i per l’altra, el punt d’informació energètic. Des d’aquests dos serveis es donarà suport a tothom qui pateixi situacions de pobresa energètica i s’assessorarà sobre eficiència als edificis (assessorant aquells propietaris que vulguin fer reformes a les seves llars).

Nova oficina per la Sostenibilitat, per fomentar pràctiques sostenibles entre la ciutadania i les empreses de Girona

 

“Cap a una Girona verda i sostenible”

“L’Oficina per la Sostenibilitat és un espai reduït en dimensions però molt gran pel que fa a ambicions”, ha dit l’alcaldessa, Marta Madrenas. “Volem acompanyar les famílies de la ciutat per impulsar energies renovables, i fer-ho de forma propera”, ha afegit.

 

“A vegades se’ns diu que les administracions no som prou àgils”, ha reflexionat l’alcaldessa. “Ara, des de l’Ajuntament hem creat un equipament per trencar aquest impediment i per avançar cap a una Girona verda i sostenible”, ha afirmat Madrenas.

 

A més de l’àrea d’atenció al públic, l’Oficina per la Sostenibilitat de Girona compta amb una sala de reunions (des d’on s’hi podran fer xerrades, jornades de treball i cursos). El servei està obert de dilluns a divendres, en horari de matí. Sí que per a algunes consultes, però, cal demanar cita prèvia.

 

L’Oficina per la Sostenibilitat és fruit del compromís que l’Ajuntament de Girona té per lluitar contra el canvi climàtic i parteix d’un acord amb el grup municipal de Guanyem Girona. A més, és una de les accions previstes en l’acord per a la declaració d’Emergència Climàtica aprovat pel ple municipal el novembre del 2019.

 

La posada en marxa de l’Oficina se suma a altres accions a favor del medi ambient impulsades pel consistori, com la reducció d’emissions de CO2 o la millora de la recollida selectiva, enfocades a consolidar un model de ciutat més sostenible.

 

Tram final del procés participatiu

D’altra banda, l’Ajuntament de Girona encara el tram final de la tercera fase del procés participatiu del Pla de transició ecosocial, en què es defineixen de forma participativa entre l’administració, les entitats i la ciutadania els eixos estratègics i els objectius específics del pla. Fins ara, les trobades s’han centrat en debatre possibles accions en els àmbits de la mobilitat i la biodiversitat, i de l’urbanisme i l’habitatge per fer front a l’emergència climàtica.

 

A partir d’avui i fins al dia 3 de febrer s’organitzaran tres sessions més, en què es tractaran els eixos de l’energia, els residus i l’aigua; de la justícia social, global i climàtica, i del model econòmic, tecnologia i digitalització. Les persones que vulguin fer arribar propostes per incloure al Pla poden fer-ho a través de la plataforma Girona Participa, i seran debatudes a les sessions corresponents.

 

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha explicat que la voluntat és “relacionar els dos àmbits, l’Oficina per la Sostenibilitat i el Pla de transició ecosocial”. D’aquesta manera, precisa, el nou equipament serà “un punt de referència  per a tothom en qüestions relatives a la sostenibilitat en un sentit ampli, implicant ciutadania, administració i entitats en les polítiques per fer front al canvi climàtic, treballant plegades en el futur Observatori que es crearà al final del pla”.

 

De moment, la quarta fase del Pla de transició ecosocial se centrarà en prioritzar i programar els indicadors i finalment, la cinquena i última fase, consistirà en dur a terme el seguiment i control del projecte.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.