Dilluns, 24 de febrer del 2025

L’ARC presenta el Pla d’acció per a la competitivitat dels centres de reutilització a Catalunya

|

- Publicitat -

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha presentat aquest dimecres, en una jornada virtual, el Pla d’acció per a la competitivitat dels centres de reutilització a Catalunya. Peraire ha destacat que “cal valoritzar els materials i donar prestigi a la reparació, la reutilització i el consum de productes de segona mà”.

 

Publicitat

L’Agència de Residus de Catalunya coordina el Pla, en l’elaboració del qual han participat les 39 organitzacions membres del Comitè Estratègic Català compost per organitzacions del sector públic, privat, civil i acadèmic. Té com a objectiu augmentar la sostenibilitat econòmica i la competitivitat de petites i mitjanes organitzacions del sector de la reutilització (R) i/o preparació per a la reutilització (PXR). Aquesta millora de la competitivitat dels centres de reutilització redundarà en un increment quantitatiu significatiu de la R i la PxR a Catalunya.

 

Una nova realitat

El Pla d’acció inclou 18 accions i 80 projectes liderats per membres del Comitè Estratègic Català. Tots s’emmarquen en cinc línies estratègiques: coneixement, comunicació, reutilització i preparació per a la reutilització, camp normatiu i econòmic i governança.

 

Els projectes són de naturalesa diversa: des de la creació d’un aparador de venda en línia de productes de segona mà fins a la creació de nous centres de reutilització i la millora dels existents, passant per pactes i convenis entre el sector privat i l’Administració, proves pilot i estudis econòmics. El Pla s’adapta a les necessitats actuals i la nova manera de viure, dona importància al foment i la promoció de la reutilització i/o preparació per a la reutilització d’objectes de tipologies diverses, com poden ser aparells mòbils i informàtics, tèxtils i voluminosos, i posa l’accent en plataformes en línia per a la compravenda, l’intercanvi o el préstec. També incorpora la possibilitat de recollida o lliurament a domicili.

 

Allargar la vida útil

Els centres de reutilització són espais de gestió dels recursos i tractament dels residus on es procura allargar la vida útil dels objectes a través d’operacions de neteja, reparació i restauració. Així, es redueixen els impactes socials i ambientals conseqüència de fabricar nous productes i de la gestió com a residus, amb la qual cosa es promou una visió circular de l’economia. En l’àmbit econòmic, la creació d’un mercat de productes a menor preu permet l’accés a béns de consum a persones amb pocs recursos, a més de comptar com una millora de l’oferta de llocs de treball a col·lectius que es troben allunyats del mercat laboral.

 

Peraire ha puntualitzat que “avui, la fórmula de reparar o reutilitzar és més clau que mai; hem de salvar tot producte que pugui tenir una utilitat per a la seva reutilització o sigui degudament reparat per tenir una segona oportunitat; i això té avantatges, entre les quals generar menys residus, o, el que és el mateix, donar prioritat a la prevenció, que és el primer que estableix la jerarquia europea en la gestió dels residus”.

 

El projecte europeu SUBTRACT

L’R-Pla sorgeix de la implicació de l’ARC en el projecte SUBTRACT, que cerca augmentar la sostenibilitat econòmica i la competitivitat dels centres que desenvolupen activitats de reutilització i/o preparació per a la reutilització, generalment PIME, a través de solucions ecoinnovadores, per a ser econòmicament, socialment i ambientalment sostenibles.

 

SUBTRACT es concentra en les fases de posada en marxa i ampliació per fer que els centres de reutilització siguin eficaços i duradors mitjançant models, mesures i accions per garantir:

  • Un flux constant de béns entrants i sortints preparats per a la reutilització.
  • Una gestió professional del centre.
  • Una estratègia financera adequada.
  • Una imatge atractiva amb vistes als usuaris.

 

La durada total del projecte és de tres anys i mig, que van de l’1 d’agost de 2019 al 31 de gener de 2023. En la primera fase del projecte, els socis de diferents regions d’Europa han intercanviat experiències sobre centres de reutilització. La recopilació d’aquests coneixements, juntament amb la col·laboració dels agents catalans que treballen en aquestes qüestions (el Comitè Estratègic Català), han donat com a fruit el Pla presentat avui.

 

La reutilització a Catalunya

Des de 2011, a Catalunya s’està treballant en estratègies de foment de la reparació i la reutilització amb diferents lleis, decrets i programes, a més de campanyes de comunicació. Segons dades de l’Informe de situació del sector de la reutilització i la preparació per a la reutilització a Catalunya (Agència d’Ecologia Urbana, Entorna3, 2020), l’any 2018, un total de 18.863 tones de productes van ser destinades a R i/o preparació per a la reutilització.

 

D’aquesta quantitat, un 0,9% correspon a deixalleries, un 49,4% a organitzacions públiques i privades i dels objectes recuperats, un 48,3% a tèxtil i un 1,4% a aparells elèctrics o electrònics. Per tant, s’estima que a Catalunya hi ha un gran marge de millora per créixer en aquest àmbit.

 

La nova Llei de residus, que es preveu que s’aprovi a començaments de 2023, inclourà mesures de foment de la reparació i reutilització, com ara suport a centres i xarxes autoritzats per a la recollida i reutilització de productes o la promoció de la creació de centres de reutilització de titularitat pública.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.