El Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya (CCVC) ha volgut respondre al ministre de Consum, Alberto Garzón, després de les seves declaracions polèmiques sobre les macrogranges, acusant-les de produir carn de pitjor qualitat i de maltractament animal. “A totes les granges de Catalunya i Espanya es produeix carn segura i de bona qualitat”, ha volgut deixar clar aquest dilluns el president del CCVC, Ricard Parés. “Si apareixen problemes no és perquè sigui una granja gran o petita, sinó perquè el ramader no treballa bé i no està capacitat per produir carn”, ha afirmat Parés, que considera que s’han “barrejat conceptes” en la polèmica i ha criticat la “visió urbanita” de la ramaderia en molts estaments de la societat.
“Falta un acostament del món urbà cap al món rural, que ja no és una imatge utòpica de fa molts anys d’un senyor que va amb barretina i una mula al darrera”, ha etzibat el president del Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya. “Això ja és història. Aquells ramaders que van començar amb set, vuit o deu porcs han prosperat i, inevitablement, han arribat a granges modernitzades, alguns amb sistemes extensius i d’altres intensius”, ha continuat Parés. “Això sí, sempre respectant el benestar dels animals, la sanitat i la producció de qualitat”, ha puntualitzat el president del CCVC. De fet, Parés ha lamentat que s’hagi intentat criminalitzar les granges intensives, com si fos un concepte dolent i de sobreexplotació.
Granges extensives i intensives: “No hi ha un model millor que l’altre”
“S’ha generat molta confusió amb els termes. Són models diferents, però no contraposats i perfectament lícits. No té sentit enfrontar-los, ja que els dos tenen avantatges i inconvenients”, ha remarcat el president del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. “En un model de granja extensiva hi ha una menor inversió en infraestructura i també menys retorn en producció. En canvi, en un model de granja intensiva hi ha una major inversió en instal·lacions i es busca optimitzar la producció perquè surtin els números”, ha explicat Parés. “No hi ha un millor model que l’altre. Això sí, únicament amb granges extensives seria impossible d’abastir tota la població dels aliments necessaris”, ha afegit el president del CCVC.
De fet, Parés ha recordat que la gran majoria de les 5.500 explotacions porcines de Catalunya són granges intensives i només 16 es poden considerar de producció ecològica. “Hi ha d’haver lloc per a tothom, però la realitat és aquesta”, ha assenyalat el president del Consell de Col·legis Veterinaris, que igualment ha assegurat que la qualitat de la carn “depèn de molts factors” i no només del sistema de producció. “Cal tenir en compte les races del bestiar, les línies genètiques o el tipus de sacrifici de l’animal”, ha enumerat Parés. “El ramader és el primer interessat en produir bé i que els animals tinguin unes bones condicions d’higiene i seguretat -amb la col·laboració dels veterinaris- per garantir la qualitat de la carn”, ha insistit.
“El maltractament animal sempre s’ha de descartar i denunciar com una pràctica incorrecta per part de tots els membres del Col·legi de Veterinaris”, ha conclòs Parés.
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/31684/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: territorirural.cat/31684/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: territorirural.cat/31684/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: territorirural.cat/31684/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/31684/ […]