Des del 2009 ENDESA, l’hereva de l’antiga FECSA, està intentant dinamitar el Contracte de 1927, a través del qual es va pactar un preu pel kwh a canvi de cedir els terrenys per a construir-hi la primera central hidroelèctrica de l’estat espanyol, que portaria la llum a Barcelona i rodalies.
Uns drets de les veïnes beneficiàries que no han estat defensats per l’equip de govern de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, qui durant aquests anys només ha anat sucumbint a la multinacional, potser perquè hi ha masses lligams entre algunes regidores i l’empresa.
Però la persistència d’algunes veïnes per defensar els seus drets ha quedat avalada per la justícia, qui reconeix com a vàlides les factures d’autoliquidació, desestimant una denúncia d’ENDESA contra un veí i havent-hi 4 sentències a favor de les veïnes, tot i que encara no fermes.
Recordar també que aquestes petites victòries han estat gràcies a l’esforç econòmic de les veïnes, que s’han costejat de la seves butxaques les despeses judicials, ja que l’equip de govern, en sessió plenària, va impedir que aquesta defensa s’assumís des de l’Ajuntament i amb un advocat que no tingués cap relació amb ENDESA, a diferència de l’advocat que assessora a l’Ajuntament, Ramon Forteza.
Des de la CUP segueixen apostant i defensant que les autoliquidacions són vàlides i animen a totes les veïnes beneficiàries del Contracte a seguir-ne fent.
Alhora que denuncien que els talls de subministrament elèctric que ENDESA ha executat ens els darrers mesos a més de 15 veïnes, i en algun cas deixant famílies amb nens sense electricitat durant més d’una setmana, eren il·legals i amb l’objectiu de coaccionar als veïns perquè acabessin pagant el deute il·legítim reclamat per la companyia. Per això estudien denunciar penalment als seus responsables, demanar la restitució dels danys ocasionats a les veïnes afectades i el rescabalament dels diners pagats de les arques públiques a ENDESA.
Els anticapitalistes afirmen que ENDESA només aconsegueix cobrar per la força o pactant amb l’equip de govern i recorden que regidors d’ERC han actuat sol·licitant als veïns afectats un justificant de pagament del suposat deute per autoritzar novament a l’empresa que els restablís el servei després dels talls, fent de secretaris a la Vall de la multinacional i que el mateix equip de govern va signar un acord amb ENDESA on pactava 300.000€ de les arques municipals a canvi de liquidar el deute il·legítim que reclamava l’empresa al Consistori, portant a les veïnes a fer el mateix i invalidant per complet el Contracte històric de 1927.
Per tot això, la CUP demana la dimissió en bloc de l’equip de govern i anima a les veïnes a seguir amb les autoliquidacions per a defensar el Contracte de la llum.