L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i els fins ara propietaris de la masia de Torre Negra han fet oficial aquest passat divendres la venda de la finca al consistori per un import de 2,8 MEUR. El traspàs inclou l’edifici de la masia, una finca fortificada del segle VI, i el seu entorn natural, amb un total de 88,2 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals. L’Ajuntament treballa ara en un nou pla d’usos per obrir-la a la ciutadania i permetre una connexió natural que trianguli amb el Pi d’en Xandri i l’ermita de Sant Medir, tots tres elements dintre del Parc Natural de Collserola. L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha posat de manifest el final d’un episodi que ha durat dècades per blindar l’espai i valora que es catalogui com a BEIN.
La finca era fins ara propietat de la masia Rabadà, que aquest divendres ha fet oficial el traspàs de la clau mestra, de les mans d’Esteve Rabadà a les de l’alcaldessa Ingla. “Estem una mica en xoc, Torre Negra ha estat una més de la família i a tot arreu on mires hi ha bons records”, ha assenyalat Ignasi Rabadà.
L’Ajuntament va fer pública al novembre de 2020 la voluntat, d’acord amb els llavors propietaris, d’adquirir la finca i donar-li usos oberts a la ciutadania, aprofitant la seva ubicació a la porta del Parc Natural de Collserola. “Som en un triangle que representa el Pi d’en Xandri, Torre Negra i Sant Medir, un entorn natural del qual els santcugatencs en gaudim sempre que podem”, assenyala Ingla.
L’import de 2,8 MEUR s’ha validat a través del servei de Valoracions i Patrimoni de l’ajuntament, i s’abonarà amb un pagament de cinc telons a la família Rabadà, un cop el ple del consistori ha donat llum verda a l’operació. Amb un gran entorn natural, amb bosc i un espai similar a un camp de futbol de grans dimensions, la finca guarda de portes endins un ric patrimoni en forma de béns mobles, amb estances que disposen de mobiliari original.
Ara caldrà dur a terme un pla d’usos per a la masia i la resta de la finca, fet pel qual es valorarà l’aportació ciutadana per a definir què s’hi pot arribar a fer a l’edifici. D’entrada, des de l’Ajuntament avancen que l’entorn estarà obert, fet pel qual es preveu que les tanques que a dia d’avui delimiten l’entorn acabin caient per integrar el conjunt de la finca a la trama forestal.
La masia i la finca
L’edifici data del segle XII, si bé s’hi van fer modificacions durant els segles XIV i XV, i de fet els interiors corresponen a aquests segles. Compta amb uns mil metres quadrats, fet pel qual algunes zones de la masia es troben en molt bones condicions i d’altres requeriran una intervenció.
La masia va ser propietat fins l’any 1842 del Monestir de Sant Cugat, quan a causa de la desamortització de béns eclesiàstics es va subhastar, i des de llavors ha estat en mans de la família Rabadà, que la va adquirir per més de dos milions de rals. La construcció està rodejada per 88,2 hectàrees.
El conjunt es troba en ple sector de Torre Negra, al qual hi dona nom, uns terrenys en litigi entre l’Ajuntament i diversos propietaris, alguns de particulars i d’altres la constructora Núñez i Navarro, que des de fa més de 20 anys mantenen el seu interès per a poder construir.
“Torre Negra és un símbol de la defensa de la natura i del patrimoni, i la seva adquisició és una passa endavant en el llarg procés que tenim per protegir aquest entorn”, assenyala Ingla. Amb tot, l’espai de Torre Negra, tant el de la finca com el seu entorn, està categoritzat com a sòl no urbanitzable.
Per garantir la seva protecció, des de l’Ajuntament estudien la possibilitat de demanar que es cataloguin edifici i finca com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/31561/ […]