La 35a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius programa des d’aquest divendres 14 de gener fins al 8 d’abril més d’una cinquantena de concerts de música d’arrel, que enguany combinaran el “segell DO Catalunya” amb propostes d’altres territoris com Euskadi, les Illes Balears, Galícia o l’Alguer. Serà una edició “continuista” respecte a la del 2021, que ha estructurat les activitats en tres blocs: els concerts que es faran al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, les col·laboracions amb altres equipaments i festivals –com el Palau de la Música o el Barnasants-, i les activitats com el cicle ‘Arran d’escenari’, que ofereix propostes de proximitat. Entre els plats forts hi ha El Pony Pisador, Germà Negre i Maria del Mar Bonet.
La pandèmia ha provocat que l’edició d’enguany torni a estar protagonitzada per les propostes “de casa”, tal com ha explicat la directora del festival, Carol Duran. “Tenim un gran nivell i un gran nivell i una gran qualitat, ens fa molt feliços i ens enorgulleix molt”, ha valorat. A més, ha assegurat que “de forma natural” han apostat per “visibilitzar” les dones, tant cantants com instrumentistes.
Amb tot, la programació arriba “carregada” de músiques de ball reinterpretades, electrònica d’arrel i cançó tradicional des de diferents òptiques, humor, vitalitat i nous formats. Entre les particularitats de la 35a edició també hi ha una nit dedicada a les músiques de les terres de l’Ebre i una altra amb la cultura amaziga com a “convidada especial”.
Pel que fa a la imatge de la 35a edició del cartell, obra del fotògraf David Ruano, la guitarra i la gralla que hi apareixen són del músic i fundador del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, qui va morir el 21 de gener de l’any passat als 69 anys. La fotografia vol representar el “lligam” entre l’espai tradicional i el contemporani i per aquest motiu inclou elements en 3D per fer referència a l’entorn digital, que es combinen amb els instruments.
Tot plegat té un pressupost de 133.000 euros i va en línia “continuista” respecte a l’edició anterior. El gerent del Tradicionàrius, Quim Soler, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que això “no facilita les coses” perquè “aguantar al mateix nivell suposa un esforç important”.
Inauguració amb músiques de ball
La inauguració del Tradicionàrius serà aquest divendres amb les gallegues Caamaño&Ameixeiras i el grup ‘La gravetat de Coulomb’. En un principi l’objectiu del festival era que el concert comptés amb una “gran” pista de ball, ja que les propostes dels dos grups experimenten amb “temes ballables”, però, a causa de la pandèmia, es va haver de replantejar. “Som optimistes i tenim la voluntat de poder tancar el festival havent tornat a convertir el CAT en una gran sala de ball”, ha assegurat Duran.
Pel CAT de Gràcia també passaran propostes com les d’Artur Blasco i Arnau Obiols, el gran conjunt de música tradicional de l’ESMUC, el Pony Pisador –que ja té les entrades exhaurides-, Pol Aumedes, Francesc Sans, o Joseba Tapia, entre altres. El 20 de març el Tradicionàrius ha programat en aquest mateix espai un homenatge a Paddy Moloney. El grup gironí Germà Negre i les colles de cultura popular de Gràcia posaran el punt final a la 35a edició del festival.
Així mateix, amb motiu del centenari del cançoner popular, Duran ha avançat que “desvelaran” noves propostes per commemorar l’efemèride.
Tornen les col·laboracions amb L’Auditori
En el marc de les col·laboracions, la 35a edició del Tradicionàrius manté l’aliança amb el Palau de la Música, que va estrenar l’any passat, i s’amplia també tornant a L’Auditori. En aquest sentit, s’ha programat el concert de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, al Palau de la Música i de Pep Gimeno ‘Botifarra’ i la Banda Municipal de Barcelona, a L’Auditori.
També en col·laboració amb el Barnasants el Tradicionàrius portarà noms com Maria del Mar Bonet, Anna Ferrer, Rosas Zaragoza, Arturo Gaya o Claudia Gabriel Sanna.
Cicle ‘Arran d’escenari’ i altres activitats
El Tradicionàrius ha programat per tercer any consecutiu el cicle ‘Arran d’escenari’, que ofereix propostes de proximitat a la platea del CAT. Els artistes que participaran en aquesta edició seran Clara Fiol i Joan Vallbona, aquest diumenge; Amorante, el 17 de febrer; i Cia Hara, el 10 de març.
En el bloc d’activitats també s’ofereixen les ‘Ballades d’arrel’, un espai que fomenta la improvisació a partir de la trobada entre dos artistes que no es coneixen. Enguany ho protagonitzaran Clàudia Cabero i Lali Mateu.
Pel que fa a programació familiar, la primera cita és el 20 de febrer amb ‘Les Anxovetes’ i la segona el 13 de març amb ‘Bufa&Sons’.
Enguany també es repetiran les passejades pels mercats de Gràcia en el marc del ‘Folk als Mercats’, que aquest any recuperen la col·laboració amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona.
A banda de la música, destaca també la projecció de dos documentals: ‘Arrel’, el 23 de gener, i ‘Brots transhumants’, el 7 d’abril.
… [Trackback]
[…] Here you will find 72462 additional Info on that Topic: territorirural.cat/31433/ […]