Divendres, 22 de novembre del 2024

El Parc Natural del Montseny pretén fomentar la ramaderia extensiva al territori

|

- Publicitat -

El Parc Natural del Montseny vol fomentar la ramaderia extensiva per garantir aquesta activitat econòmica. Això és possible a través d’un pla d’actuació orientat a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social del sector primari del massís. Els treballs van començar a mitjans del 2020 actualitzant el cens ramader i fent una diagnosi de la situació de la ramaderia extensiva, en què es va posar de manifest el risc de la desaparició de ramats per la disminució d’explotacions iniciada fa un segle i que s’ha agreujat en els darrers anys. Així, entre el 2000 i el 2020 van plegar un 46% de les explotacions ramaderes, concretament dotze van desaparèixer i només dues van trobar relleu, amb una mitjana d’edat dels ramaders de 61 anys.

 

Publicitat

Per fer front a aquesta situació, els mateixos ramaders han creat l’associació ARAM per donar visibilitat i dinamitzar el sector posant en valor els beneficis que aquesta activitat comporta. La ramaderia és una activitat tradicional al Montseny i havia arribat a ser una de les més importants econòmicament pels seus habitants, motiu pel qual des del Parc Natural es treballa en un pla plurianual per fomentar la presència de ramaderia extensiva amb l’objectiu en posar-lo en pràctica aquest any 2022. La desaparició de l’activitat ramadera dins l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny comportaria, segons els seus gestors, un canvi sobtat del paisatge i dels hàbitats.

 

Així, hi ha espècies de plantes i animals que no es donen en continuïtat forestal, i aquesta continuïtat eleva el risc d’incendis. La ramaderia extensiva es considera per aquest motiu l’activitat més important per mantenir aquesta biodiversitat, motiu pel qual des del Parc Natural es desenvolupen estratègies per fomentar-la.

 

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015, i que formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies