Les entitats ecologistes Meandre, Som Natura Pla de Bages, El Saüquer i la Delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural denuncien l’intent de requalificar terrenys agrícoles del Mas Mollet i el camp de Lledoners com a sòls industrials. Reclamen als ajuntaments del Bages que apliquin una visió supramunicipal de la gestió del sòl industrial amb l’objectiu de “no depredar més la plana agrícola i forestal que queda”. Els ecologistes consideren que el fet que existeixi el centre penitenciari de Lledoners no justifica ocupar uns terrenys “de valor connector”, i creuen que la requalificació pretesa és “incoherent” i innecessària degut a l’excés d’oferta i manca de demanda que hi ha a la comarca.
El Pla director urbanístic del Pla de Bages (PDU) inclou els terrenys que ara es pretenen requalificar dins el sistema d’espais oberts i dins l’estructura d’espais de matriu agrícola. Així doncs, els ecologistes defensen que la modificació pretesa és contrària al PDU, que preveu que aquests espais s’han de mantenir lliures de qualsevol transformació urbanística.
Per altra banda, els ecologistes denuncien que aquest intent d’ocupació de sòl agrícola és contrari als principis bàsics de la Llei d’Urbanisme, de minimitzar el consum del sòl i de racionalitzar-ne l’ús; no atén els condicionants ambientals d’evitar la fragmentació agrícola i forestal, ni de minimitzar els efectes del planejament sobre el canvi climàtic.
Per tot plegat, els ecologistes tenen previst sol•licitar entrevistes amb les alcaldies de Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós, Santpedor i Manresa per demanar un acord modèlic de gestió supramunicipal del sòl industrial buit del Pla de Bages, amb un repartiment just i proporcional de la fiscalitat. “No és just que els municipis que més han depredat el territori tinguin avantatges fiscals respecte d’aquells que no ho han fet”, subratllen.