Dissabte, 18 de gener del 2025

Acció Climàtica tanca a la pesca més de 500 km2 marins del litoral català

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, ha determinat l’exclusió pesquera permanent en una superfície aproximada a la d’Andorra, repartida entre un conjunt de zones molt valuoses per al cicle biològic de les espècies de fons com ara el lluç, la gamba rosada, la gamba blanca, l’escamarlà i el moll, totes subjectes a un rigorós pla de gestió de governació des de Brussel·les.

 

Publicitat

La nova mesura de conservació s’ha adoptat sota la normativa estatal a iniciativa del sector pesquer i l’òrgan científic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Institut Català de Recerca per la Governança de la Mar (ICATMAR).

 

En relació a la mesura, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha manifestat que “es tracta d’una actuació que contrasta amb la manca de sensibilitat envers el Mediterrani evidenciada fa pocs dies per la Comissió Europea en el marc del darrer Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea”.

 

Malgrat les contínues iniciatives del sector en pro de la sostenibilitat, de la mà dels científics, les administracions i la societat civil, el darrer Consell de Ministres de Pesca de la UE (12-13 de desembre) va imposar una reducció del 6% dels dies de pesca d’arrossegament per a l’any 2022 que s’afegeix a les dels anys anteriors. La delegació negociadora de l’Estat va defensar sense èxit l’opció alternativa, prioritzada pels científics i l’Administració del Govern català, en el sentit de millorar l’estat de les poblacions de peixos mitjançant la generalització de xarxes de pesca més selectives (que deixen escapar els individus petits).

 

Per pal·liar l’impacte d’aquesta reducció en el sector pesquer, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible ha reclamat al Ministeri la implementació d’ajuts a la flota mitjançant l’adopció de plans d’aturada ordenats que garanteixin el funcionament de les estructures pesqueres i la comercialització del peix.

 

El Departament d’Acció Climàtica acompanya el sector pesquer català en la transició cap a la sostenibilitat que protagonitza la pesca mediterrània, amb l’objectiu d’impulsar el model de pesca costaner de Catalunya, un veritable sistema socioecològic que dinamitza l’economia dels territoris marítims i constitueix un dels puntals de l’Economia Blava del país.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.