El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha avançat la convocatòria dels ajuts per a l’any 2022 de foment de la conservació de la biodiversitat amb l’objectiu de continuar preservant les varietats locals d’interès agrari. La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya i cal conservar aquells recursos fitogènetics amenaçats de desaparició. La diversitat genètica també és necessària per garantir la seguretat alimentària davant els nous escenaris de canvi globals, i, per tant, cal adoptar les mesures oportunes per garantir-ne la conservació.
Així, per continuar fomentant la biodiversitat cultivada, es repetirà la publicació de les dues convocatòries d’ajuts diferents i compatibles entre si ja publicades enguany. El primer, l’ajut que s’avança, publicat avui mateix, està enfocat a la multiplicació i/o regeneració i als assajos col·lectius de varietats locals d’interès agrari, i a la conservació dels parents silvestres dels cultius i de les plantes silvestres d’ús alimentari, dotat amb 200.000 euros.
I, a començaments de l’any 2022, es publicarà també l’ajut agroambiental de la biodiversitat cultivada del Programa de desenvolupament rural destinada a la conservació de les varietats locals d’interès agrari de Catalunya amb un import de 150.000 euros.
Plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola o la malva
Una de les novetats de la convocatòria d’enguany va ser la inclusió dels parents silvestres dels cultius i de les plantes silvestres d’ús alimentari, en línia amb la voluntat del Tractat internacional sobre els recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura (2009). Aquest Tractat posa l’accent en la necessitat de fer extensiva la conservació dels recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura no només a les varietats locals, com feia en anteriors convocatòries, sinó també als parents silvestres dels cultius i les plantes silvestres d’ús alimentari.
Així, s’han concedit ajuts adreçats a la conservació dels parents silvestres dels cultius d’ús alimentari com poden ser el fonoll o les pastanagues silvestres i d’aquelles plantes silvestres d’ús alimentari com la farigola, la malva, el ginebró o la regalèssia de muntanya.
A Catalunya, hi ha diferents entitats que estan duent a terme, des de fa molt de temps, tasques de conservació de varietats locals i de parents silvestres dels cultius i les plantes silvestres d’ús alimentari. És en aquest marc que la creació d’un ajut per a la conservació d’aquest patrimoni fitogenètic ha de permetre potenciar la tasca que estan duent a terme aquestes entitats.
Aquesta convocatòria publicada avui està dotada amb 200.000 € i facilitarà que les entitats que estan treballant al territori en la conservació de les varietats locals tradicionals catalanes puguin rebre un ajut econòmic. Algunes de les tasques que realitzen aquestes entitats són la prospecció de varietats locals i d’informació etnobotànica associada, la caracterització de varietats, el manteniment dels bancs de germoplasma d’espècies agrícoles i la multiplicació amb la finalitat d’obtenir o produir material com ara llavors, empelts o esqueixos. També fan analítiques vinculades a aquesta caracterització o conservació de varietats.
Segons l’ordre d’ajuts, seran beneficiàries les entitats de conservació públiques i privades que duguin a terme tasques de conservació i caracterització de les varietats locals, i es podran presentar les sol·licituds fins al 20 de gener de 2022.
Les varietats locals incrementen la biodiversitat
Les varietats locals contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada, garantia de la continuïtat del sistema agrícola, i són una font de recursos fitogenètics que cal preservar, atès que són la base biològica de la producció mundial d’aliments i de la seguretat alimentària, i, per tant, contribueixen al desenvolupament econòmic.
A Catalunya, com a la resta de països del nostre entorn, hi ha hagut, durant els últims 50-60 anys, una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i de varietats que s’havien anat conreant durant decennis van ser substituïdes per altres varietats més productives adaptades a un nou sistema de producció basat en un ús intensiu d’adobs, fitosanitaris, sovint reg i maquinària d’alt rendiment.
El Departament disposa d’un Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya amb l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les Varietats Locals de Catalunya.
Estat de situació de les línies d’ajut vinculades a la biodiversitat cultivada
Línia d’ajuts | Any | Import € | ||
Sol·licitat | Concedit | Certificat | ||
Biodiversitat cultivada mesura agroambiental del PDR 2014-2020 |
2015 | 164.800 | 130.400 | 117.031,33 |
2016 | 163.550 | 147.750 | 119.163,35 | |
2017 | 175.300 | 137.650 | 132.479,58 | |
2018 | 157.800 | 144.850 | 138.376,4 | |
2019 | 157.100 | 145.650 | 140.499,05 | |
2020 | 12.000 | 12.000 | 12.000 | |
Pròrroga PDR
(2021-2022) |
2021 | 162.200 | 141.900 | Pendent |
2022 | Pendent de convocatòria | |||
TOTAL PDR | 992.750 | 860.200 | 659.549,71 | |
Ajut de minimis a la biodiversitat cultivada | 2020 | 137.860 | 132.380 | 131.640 |
2021 | 137.720 | 123.670 | Pendent | |
2022 | Publicats al DOGC i en curs | |||
TOTAL MINIMIS | 275.580 | 256.050 | 131.640 | |
TOTAL LÍNIES | 1.268.330 € | 1.116.250 € | 791.189,71€ |