El sindicat Unió de Pagesos ha alertat aquest dijous de l’augment de costos de producció que pateixen les granges integrades, en especial les d’aviram d’engreix on el sobrecost ha augmentat un 40% respecte la mitjana d’altres anys degut a l’augment del preu de l’energia. Pel que fa els sectors porcí i boví de carn, preveuen que aquesta despesa també anirà en augment a mesura que els ramaders s’adaptin a les exigències mediambientals pel que fa la gestió de les dejeccions ramaders i de les reduccions d’emissions. Davant d’això, reclamen al Govern la creació d’un observatori de preus per tenir dades fiables dels costos de producció. Aquestes dades serien útils de cara a possibles revisions dels contractes amb les empreses integradores.
Els costos de producció a la ramaderia d’integració han pujat tant per als integradors com per als integrats. Per una banda, els integradors es troben amb un preu del pinso i dels medicaments més cars. Per l’altra, als integrats els ha afectat l’increment del preu de l’energia, les exigències mediambientals i, en posta, també la incidència que pot tenir en els propers anys la possible eliminació de les gàbies.
I és que malgrat Catalunya té una llei que regula el règim d’integració, aquesta no estableix sancions en cas d’incompliment. Ara però, això canviarà ja que, tal i com demana el sindicat, el Govern ha anunciat que, a través de la llei de la cadena alimentària, posarà en marxa un pla de control dels contractes escrits en el qual es verificarà el preu, el pagament i els terminis i sancions en cas d’incompliment, que sí que permetrà establir multes.
En una reunió que Unió de Pagesos va mantenir dimarts amb el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, també va demanar que aquest pla de control inclogui la revisió del contingut mínim dels contractes d’integració.
Des de fa temps el sindicat també demana la creació d’un observatori de preus de les granges integrades per conèixer amb dades fiables els costos de producció i la remuneració rebuda. “Diferenciar quina és la part que ens afecta a nosaltres, quin cost de producció mig tenim, per poder tirar endavant en base la llei de la cadena alimentària que diu que no podem treballar per sota del preu de cost”, ha explicat el responsable de sectors ramaders del sindicat, Jordi Armengol. A més, això també serviria de cara a renegociar els contractes entre integrats i integradors.
A Catalunya, treballen sota el règim d’integració ramadera el 95% de les explotacions d’aviram, el 75% de les granges porcines i el 25% de les de boví de carn.
Aquest model es basa en l’acord entre una empresa – integradora –, i un ramader – integrat –. L’empresa és l’encarregada de subministrar els animals, el pinso i els medicaments necessaris, mentre que l’integrador té cura dels animals i els dona allotjament durant el període d’engreix o del cicle productiu, segons la granja i l’espècie, a canvi d’una remuneració que pot ser un tant per animal o segons el rendiment dels animals.