Divendres, 22 de novembre del 2024

La jornada tècnica «Blat, farina i pa. Quo vadis?» per apropar forners i cerealistes

|

- Publicitat -

Aconseguir una bona sintonia entre el forner i el ceralista. Aquest era un dels objectius de la jornada tècnica «Blat, farina i pa. Quo vadis?», que s’ha celebrat aquest dilluns, 13 de desembre, a l’edifici de BaseActiva de Santa Coloma de Queralt.

 

Publicitat

En una època en què el consum de pa es fixa cada cop més en un producte que provingui d’una producció de qualitat, és essencial que el pagès i el forner coneguin perfectament la feina que fa l’altre i el procés que segueix, per així assegurar-se que el pa que es vol aconseguir és el mateix des que es sembra fins que es ven. És per això que es van trobar representants de tots els sectors implicats en la producció del pa.

 

Així doncs, la jornada ha començat amb la benvinguda del representant dels Serveis Territorials dels Departament d’Acció Climàtica a Tarragona, que ha donat pas a Albert Domingo, responsable d’Assesorament rural al mateix departament. Domingo ha recordat que fa uns anys, a l’hora de fer el vi no hi havia sintonia entre el viticultor i els cellers, però que en canvi ara hi ha un coneixement fins a l’últim detall per part de tota la cadena de producció del vi i el cava de què es fa en cada moment. Això és el que també es vol aconseguir amb el pa de proximitat i la producció del pa de mestral, que té lloc en part a Santa Coloma, n’és un molt bon exemple, com es pot veure en aquest vídeo fet per la Comissió Europea.

 

De fet, la visualització d’aquest vídeo ha donat pas al col·loqui amb la presència de diversos forners del país, així com pagesos o professors d’hostaleria. Durant els 45 minuts de xerrada han sortit sobre la taula temes com la necessitat de crear productes de proximitat de qualitat per aturar el despoblament de les zones rurals, el futur de l’agricultura més ecològica o com fabricar un blat amb uns aspectes nutricionals més adequats.

 

Un cop s’ha acabat el col·loqui, s’ha realitzat un taller de tast i amassat de farines per part del forner Enric Elias, del Forn Elias de Barcelona, i que el passat mes d’octubre va quedar subcampió del món del Mundial de Forners que es va celebrar a França.

 

Tot l’acte ha estat organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i ha comptat amb la col·laboració de Forners Artesans de les Comarques de Tarragona, ConcaActiva, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, la Coperal, Leader del Camp, la Comissió Europea i l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt.

 

Fil a l’agulla pel pla estratègic del cereal

La celebració d’aquesta jornada, i aprofitant que reunió molts dels actors implicats en la producció del pla de mestral, va fer que també es celebrés una nova reunió per començar a dissenyar al pla estratègic del cereal a la zona cerealística de la Baixa Segarra, que té a Santa Coloma com a centre neuràlgic, però que també implica a poblacions del voltant.

 

El pa de mestral

El projecte del pa de mestral és una proposta de revalorització territorial al voltant del cereal que posa en relació sectors molt diversos com productors, forners, restauració, turisme, eduació, etc. El projecte va néixer amb l’objectiu de produir una varietat de blat panificable en el marc de la zona cerealística de la Baixa Segarra amb valor afegit, per elaborar pa de qualitat i proximitat.

En la campanya d’aquest estiu passat s’han conreat 20 hectàrees de camps de blat a Santa Coloma de Queralt i el seu entron per fer el pa de mestral i se n’han recollit 80.000 kg de gra. Tots els actors participants en el projecte, que involucra diverses administracions i entitats públiques i privades, es van mostrar mostrat molt il·lusionats perquè aquest segueixi creixent i esperen seguir amb els bons
resultats que està donant.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies