Divendres, 01 de novembre del 2024

29S Primer Dia Internacional de Conscienciació de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari

|

- Publicitat -

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 29 de setembre Dia Internacional  de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari (PMA), i enguany se  celebrarà per primera vegada. L’organisme internacional reconeix, d’aquesta manera, la  importància cabdal que aquesta problemàtica juga en matèria de sostenibilitat ambiental  i de garantia del dret a una alimentació saludable.

Publicació i Presentació de la “Guia de Bones Pràctiques per un Espigolament  Segur” 

Publicitat

A Catalunya, la celebració d’aquest Dia Internacional PMA arriba pocs mesos després que  el Parlament aprovés la llei 3/2020, d’11 de març, de Prevenció de les pèrdues i el  malbaratament alimentari. Aquest és un text pioner que, entre altres mesures, obliga a  tots els agents de la cadena alimentària a aplicar plans de prevenció i de quantificació de  les pèrdues i el malbaratament, i que regula diverses accions de prevenció, entre elles  l’espigolament.

En aquesta línia, la Fundació Espigoladors ha elaborat la “Guia de Bones Pràctiques per  un Espigolament Segur” juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i  Pesca de la Generalitat de Catalunya (DARP), i en col·laboració amb dos dels principals  sindicats agraris, Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya  (FECAC), i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agrialimentaria (IRTA). Aquest és un  document viu i d’aplicació voluntària que recull els elements i pràctiques que cal tenir en  compte per garantir un espigolament segur per a totes les parts implicades.

La presentació oficial de la Guia serà el dilluns 28 de setembre a les 18.00h al Parc Agrari del  Baix Llobregat. L’acte comptarà amb la presència de la Consellera d’Agricultura Teresa  Jordà i el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani.

Així mateix, el dimecres 30 de setembre se celebrarà una jornada tècnica online de  presentació de text a través del portal ruralcat. L’acte es complementarà amb una taula

rodona, en què participaran els col·laboradors i col·laboradores de la Guia, sobre el paper  de l’espigolament com a activitat de prevenció.

La campanya internacional #WeAreGleaners 

Durant la setmana que envolta el Dia Internacional de les PMA, la Fundació Espigoladors  posa en marxa una campanya internacional #WeAreGleaners. Aquesta compta amb la  col·laboració de més d’una vintena d’entitats espigoladores d’arreu del món, i té per  objectiu posar sobre la taula el potencial de l’espigolament com a activitat de prevenció  d’aquesta problemàtica.

A través d’una campanya de comunicació i d’una plataforma web,  www.wearegleaners.com/flwday, es donen a conèixer les pèrdues i el malbaratament  alimentari, l’espigolament i les formes que pren a diversos països, i la història i activitat de  cada una de les entitats que formen part de la campanya. Així mateix, la campanya tindrà  presència a les xarxes socials, on es compartiran imatges de les espigolades que s’orgaitzin  al llarg de la setmana.

En aquesta línia, la Fundació Espigoladors organitzarà espigolades a diverses parts del  territori català. 

Sobre la Fundació Espigoladors 

La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per l’aprofitament alimentari  d’una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L’activitat  que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’activitat  d’espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses  locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial  per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.

La major part d’aquesta recollida es canalitza directament a entitats socials i punts de  distribució d’aliments que fomenten una alimentació saludable per a persones en situació  vulnerable. La part restant és transformada en conserves 100% naturals i artesanals que  elaboren al seu obrador sota la marca es im-perfect, la primera marca d’aliments de  l’estat espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents  alimentaris. Alhora, l’obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, genera oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de  vulnerabilitat, principalment d’aquest barri i municipi.

La sensibilització i el desenvolupament de projectes vinculats amb el malbaratament  alimentari és un altre dels pilars fonamentals d’Espigoladors, que imparteix tallers  educatius a escoles i instituts i tallers de sensibilització i de cuina d’aprofitament a entitats  socials, desenvolupa projectes d’ApS i campanyes per a municipis, i organitza activitats de  responsabilitat social corporativa (RSC). En aquesta línia, un dels projectes més rellevants  de l’entitat és el Premi #elmenjarnoesllença, un concurs d’idees contra el malbaratament  alimentari destinat a infants i joves d’entre 6 i 17 anys que aquest any celebra la 5a edició.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.