Diumenge, 19 de gener del 2025

Més de 250 entitats participaràn de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

|

- Publicitat -

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb diverses regions europees, organitza, del 20 al 28 de novembre, la tretzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Durant aquests dies se celebraran milers d’activitats arreu d’Europa, de les quals 1.018, a Catalunya. Unes activitats que serviran per sensibilitzar i donar a conèixer estratègies per reduir la generació de residus.

 

Publicitat

A Catalunya enguany hi participen 250 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i persones a nivell particular, organitzant activitats en 39 comarques i 281 municipis. Es poden consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, i públic a qui van dirigides a l’agenda d’activitats de la Setmana.

 

Comunitats circulars i sostenibles

Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany, l’enfoc és en el binomi comunitats circulars i comunitats sostenibles. La idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat, i apel·lar a la responsabilitat compartida que hi ha al darrere de la prevenció de residus, a més del paper important que tenim totes les persones i comunitats locals per reduir-ne la generació.

 

Com el procés de col·laboració entre la ciutadania és clau, aquest any la Setmana Europea de la Prevenció de Residus llança el repte d’actuar en conjunt per a donar forma a comunitats circulars, destinades a prevenir la generació de residus.

 

La promoció de l’economia circular i d’una societat amb zero emissions requerirà un canvi en els patrons de consum i producció molt més allà de l’acció climàtica. Es tracta d’una transició ecològica completa que ha de ser dirigida i assumida com a pròpia per les comunitats per tenir èxit. Es necessita un sentit de solidaritat i col·laboració entre les persones que creuen en una societat que deixa de produir residus i que actuen juntes per promoure una economia circular i aconseguir un desenvolupament sostenible, mantenint un bon equilibri entre els pilars ambientals, socials i econòmics subjacents. Les comunitats petites, locals, justes, inclusives i circulars poden exercir un gran paper en l’impuls d’Europa cap a un futur sostenible.

 

Recursos virtuals

De nou, es reedita el portal interactiu de recursos virtuals, coordinat des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona amb un conjunt de nous recursos virtuals compartits.

 

D’aquesta mateixa s’ofereix a totes les entitats participants a la Setmana un recull obert i gratuït de recursos específicament virtuals, des d’infografies, jocs educatius, vídeos, reptes, seminaris en línia, fins a l’estrena de quatre capítols més de la websèrie ‘Fes-ho tu mateix!’ que s’emetrà durant la setmana. Els nous capítols versen en  l’aprofitament dels texans vells, la restauració i acabats de la fusta, el residu zero en productes de neteja i la menstruació sostenible.

 

En aquesta edició destaca la participació de set projectes en els municipis de Batea, Maspujols, Reus i Tarragona, que han emprat la plataforma Mobile History Maps perquè alumnes creïn escenaris connectats als objectius de les comunitats circulars, per promoure projectes educatius en sostenibilitat, tot augmentant les competències digitals. Els escenaris són jocs de pista interactius o reptes geolocalitzats, que inclouen continguts fotogràfics, àudios, elements 3D, vídeos creats pels alumnes. El resultat de cadascun és un treball cooperatiu i col·laboratiu, totalment connectat i obert al seu entorn.

 

Crear i compatir nous recursos és el puntal de l’edició d’enguany, com la campanya Fem un vídeo +Prevenció = -Residus. Escola Residu Zero! de l’Ajuntament de Lleida per dissenyar des dels centres educatius un recurs per sensibilitzar alumnes, professorat, famílies i entitats del barri. O bé el joc interactiu Quizz Tria bo, Tria sa: Donem una volta a la ciutat! Una eina didàctica interactiva per fomentar consumidors responsables desenvolupada per Caprabo on hi participen 113 escoles catalanes, o per conscienciar sobre impactes dels residus abocats al medi natural, l’escape room Alerta Plàstic! creat per ICM-CSIC.

 

Participació popular

Les activitats de la Setmana són molt variades a tot el territori. Destaca l’alt nombre de tallers sobre la menstruació sostenible; mercats o punts d’intercanvi de joguines, roba, i llibres; sessions per aprendre a fer bon compost; accions i curses de neteja en espais naturals; recollides d’aliments propers a caducar o tallers per aprendre cuinar evitant el malbaratament alimentari; tallers i xerrades de reparació per allargar la vida útil de mobles, de petits electrodomèstics o arranjar roba; la celebració del dia sense paper, campanyes de publicitat no gràcies, estratègies per a la substitució d’envasos d’un sol ús per cantimplores o carmanyoles o sessions participatives per debatre el nou pla de prevenció de residus.

 

El treball comunitari entre la ciutadania, ajuntament, associacions de veïns, entitats socials, col·lectius de joves ha donat lloc a Vic l’organització de la jornada “Suma’t a un món amb menys residus” al barri del Remei amb tallers i activitats per allargar la vida útil dels productes, inclou mercats de segona mà i una restart party.

 

Les empreses participen en projectes d’ecodisseny i d’economia circular, com la promoció del format recanvi del producte de polvarització de l’empresa Kh Lloreda, o la visualització dels resultats obtinguts en la reutilització del material tèxtil quirúrgic que es fomenta des de la Mútua de Terrassa.

 

Durant aquesta setmana, es celebren una trentena de conferencies presencials o virtuals sobre diferents aspectes relacionats en la prevenció dels residus i l’economia circular. Destaquen el malbaratament alimentari al sector pesquer, l’ús correcte dels ordinadors, experiències d’innovació, la cooperació per una economia circular en la reutilització i reciclatge de tèxtil per part de la Fundació Solidança i en el marc d’un projecte que rep el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, o la planificació de la prevenció dins el marc de les Jornades tècniques en línia per a la millora de la gestió de residus que promou l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Projecte referent a Europa

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction, EWWR) va néixer l’any 2009 en el marc del Programa LIFE, gràcies a l’empenta de diversos estats i regions i a la participació continuada de diferents entitats. En 13 anys ha esdevingut un projecte referent a Europa, amb la participació de més 38 regions de 33 països que celebren la Setmana cada any, amb més de 16.000 accions, de les quals un miler són catalanes.

 

El projecte ha rebut diversos reconeixements, des del Premi Best of the Best dels Projectes LIFE de l’any 2013, fins al reconeixement del Parlament Europeu l’any 2015. Actualment, fora del Programa LIFE, té un comitè directiu format per membres destacats de la Comissió Europea i del Comitè de Regions d’Europa, on hi ha 10 altres entitats, entre les quals, l’Agència de Residus de Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

12 COMMENTS

Comments are closed.