La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu unes millors condicions de mercat per al sector de vi base Cava, ja que enguany la verema s’ha tancat amb 302 milions de quilos (Mkg) de raïm per a l’elaboració de Cava. Es tracta d’una producció un 7,3% i un 6,3% inferior als anys 2018 (326 Mkg) i 2019 (322 Mkg), respectivament. Si no es té en compte la collita anterior, excepcionalment baixa a causa de la incidència del míldiu, amb tan sols 240 Mkg, la d’enguany seria lleugerament inferior (-1,4%) a la mitjana (306 Mkg).
Joan Josep Raventós, responsable de Vi i Cava de la FCAC, avança que “una producció lleugerament inferior a la mitjana com la d’enguany ens ajudarà a disminuir l’excés d’estocs que teníem de la campanya passada arran de la Covid-19. Aquest factor, junt amb la recuperació del consum intern i l’increment de les exportacions, ens aporta bones perspectives i ens fa preveure que ens trobem davant d’unes millors condicions de mercat”.
En el cas de les exportacions, a nivell estatal, segons dades de DataComex, fins al mes d’agost, s’han venut 85,3 milions de litres (Ml) de Cava a mercats exteriors, que representen un 12,9% més que la mitjana dels darrers 4 anys. En relació a 2020, quan les vendes a fora van ser de 73,6 Ml, l’increment se situa en el 16%.
A nivell de mercat interior, la caiguda del consum l’any 2020 va ser del 12,7% respecte l’any 2019 degut al fort descens que va experimentar el canal de l’hostaleria (-42,4%) i el descens del canal alimentació (-5,3%). Per aquest 2021, s’espera que la millora de la situació sanitària comportarà un augment del consum.
Les cooperatives confien que, en les pròximes setmanes i mesos, es respectin les condicions que estableix la Llei de la Cadena Alimentària que obliguen a reconèixer els costos efectius de cada baula i per tant de productors de raïm, elaboradors de vi base Cava i embotelladors, respectant la creació de valor afegit. No cal oblidar que els costos energètics i matèries primeres s’han disparat en els darrers mesos.
A Catalunya hi ha 21 cellers cooperatius que participen en el sector del Cava, que representen al voltant del 50% del total del raïm que s’utilitza per a l’elaboració de Cava. Les cooperatives tenen un paper clau en la cadena de valor, ja que actuen com a pont entre els productors de raïm i altres elaboradors de Cava. En el TOP5 d’embotelladors de Cava a nivell espanyol, trobem dues empreses cooperatives catalanes.