Divendres, 22 de novembre del 2024

La 5ª edició del Circular Economy Hotspot se celebra a Catalunya del 15 al 18 de novembre

|

- Publicitat -

Catalunya acull la 5a edició del Circular Economy Hotspot, un esdeveniment de caire internacional que ja ha tingut lloc als Països Baixos, Luxemburg, Escòcia i Bèlgica, amb l’objectiu de compartir experiències i estratègies sobre economia circular. Les persones que hi participen formen part dels principals actors europeus involucrats en la transformació cap a un model econòmic circular, integrador i neutre en emissions.

 

Publicitat

Aquest esdeveniment es durà a terme del 15 al 18 de novembre, i arrencarà amb la inauguració institucional a càrrec del President de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i l’assistència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura. Està previst que hi assisteixin prop de 300 representants d’empreses i entitats públiques i privades de més d’una vintena de països implicades amb l’economia circular.

 

L’objectiu del Hotspot és donar a conèixer les iniciatives públiques i privades i les col·laboracions d’èxit que acceleren la transformació cap a una economia més circular de Catalunya i, per tant, és una oportunitat única per posicionar Catalunya en aquest camp. Així mateix, servirà per promoure l’intercanvi de Bones Pràctiques i coneixement, i les col·laboracions amb agents i governs d’altres països.

 

El lema de l’edició d’enguany és “Impulsar una economia regenerativa”. L’esdeveniment girarà al voltant de la creació de valor, la innovació, la transició justa i les estratègies i el finançament per a models de producció i consum circulars. El Circular Economy Hotspot

 

John Elkington, el guru del lideratge sostenible

Entre els ponents, destaca la participació a la conferència inaugural de John Elkington, una autoritat en responsabilitat corporativa i un dels fundadors del moviment mundial per a la sostenibilitat, autor de best-sellers i emprenedor en sèrie. Actualment, és soci fundador i pol·linitzador en cap de Volans. El seu darrer llibre és Green Swans (Fast Company Press, abril de 2020) i acaba de participar com assessor a la COP26 de Glasgow.

 

A continuació, tindrà lloc una xerrada sobre el Lideratge en estratègies circulars que comptarà amb Miguel A. Torres, president de Bodegas Torres, Francesc Rubiralta, president del Grup CELSA, i Pere Girbau, CEO del Grup Girbau.

 

A la cloenda, Patrícia Aymà, presidenta executiva de Venvirotech Biotechnology, explicarà la història d’èxit d’una empresa catalana (start-up) tecnològica, i es parlarà d’estratègies tecnològiques emergents i circulars amb Miquel Rovira, director de l’Àrea de Sostenibilitat i Membre del Comitè Directiu d’EURECAT, Centre Tecnològic de Catalunya, Marta Escamilla, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat del Centre Tecnològic LEITAT, i Leandro Navarro, del Departament d’Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Finalment, es comptarà amb una taula rodona en què es debatrà sobre les oportunitats i necessitats de finançament de projectes circulars de la mà de Xavier Pont, cofundador de SHIP2B, Josep Soler i Eva Hernández, CEO i responsable de Finances Sostenibles de l’Institut d’Estudis Financers, Xavier Fàbregas, director general de Caixa d’Enginyers, i Luís Herrero, president del Centre Financer Europeu per a la Sostenibilitat.

 

Itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya

A més de conferències magistrals, durant dos dies s’organitzaran 19 itineraris amb visites guiades arreu de Catalunya per conèixer sobre el terreny iniciatives innovadores d’economia circular que funcionen en diverses empreses o institucions perquè serveixin com a exemple a replicar o a tenir en compte en el disseny d’estratègies futures. La temàtica dels itineraris serà diversa i comprendrà sectors i àmbits com ara el tèxtil, la construcció, l’agroalimentació, la mobilitat, la química, el cicle de l’aigua, els plàstics i els envasos i embalatges.

 

L’última jornada es dedicarà a potenciar trobades bilaterals amb altres participants de l’Smart City Expo World Congress aprofitant la celebració d’aquest esdeveniment a Barcelona en les mateixes dates.

 

Totes les activitats de l’esdeveniment es poden trobar a la pàgina web del Departament d’Acció Climàtica https://www.cehotspot.cat/agenda.

 

El Circular Economy Hotspot Catalonia 2021 està organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de la Secretaria d’Acció Climàtica, l’Institut Català d’Energia, l’Agència de Residus i l’Agència Catalana de l’Aigua, i pel Departament d’Empresa i Treball. Ha comptat amb la col.laboració dels principals actors econòmics i socials de Catalunya implicats en l’economia circular com ara universitats, centres tecnològics, associacions empresarials, clústers, empreses, etc.

 

Catalunya, a l’avantguarda de l’economia circular

La Generalitat impulsa la transició cap a un model econòmic i social basat en la circularitat dels recursos i productes a fi de potenciar la sostenibilitat necessària per afavorir la conservació del planeta. En aquest marc, la Generalitat ha desenvolupat múltiples polítiques relacionades amb l’economia circular com ara subvencions per a la implementació de projectes i estratègies d’economia circular, campanyes per reduir el malbaratament alimentari, el programa de compra pública verda, el premi d’ecodisseny, etc. L’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat 8 milions d’euros, entre els anys 2016-2019, en ajuts per a projectes de foment de l’economia circular (287 subvencions) i un total de 3,3 milions d’euros en nuclis de recerca industrial i desenvolupament experimental i en projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus (30 projectes, 2018-2020).

 

A més, el passat mes de setembre, el Govern va donar llum verda a l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030, el full de ruta per a la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables que no s’aprofiten actualment per crear productes de major valor afegit.

 

L’Estratègia per al període 2021-2030 (EBC2030) permetrà millorar la competitivitat i la sostenibilitat del primer sector, afavorir la creació de llocs de treball, connectar actors de sectors molt allunyats i donar impuls a la generació de coneixement com a motor de canvi.

 

La celebració d’aquest esdeveniment a Catalunya potencia el dinamisme del hub Catalunya Circular (catalunyacircular.gencat.cat). Aquest punt de trobada, on estan representades empreses, institucions i persones que aporten solucions i estratègies circulars, és un node d’innovació amb una visió i agenda compartides i transformadores per afavorir la transició del país cap a un model econòmic circular, a fi de guanyar en competitivitat i sostenibilitat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

Comments are closed.