La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, juntament amb el sector pesquer català i el món científic, han aprofitat la visita de la secretària general de Pesca del Govern d’Espanya a Catalunya per fer-li saber la greu situació del sector pesquer català davant l’aplicació a Espanya del desplegament de les polítiques pesqueres europees.
La implementació del Pla multianual de demersals del Mediterrani Occidental a l’Estat Español suposa una reducció de l’activitat pesquera de la modalitat d’arrossegament a Catalunya que pot arribar fins a 100 dies de pesca, el 38% de les jornades anuals.
Aquesta distribució de dies de pesca a l’Estat espanyol penalitza la flota catalana, que tradicionalment ja ha efectuat una reducció voluntària de la seva activitat amb la implementació de parades biològiques.
A més, l’aplicació desigual d’aquesta reducció de dies de pesca al territori espanyol està generant un gran impacte als ports catalans i posa en perill el manteniment de les empreses pesqueres, els llocs de treball de la marineria i el funcionament i subministrament del canal comercial del peix fresc.
Ni una barca menys
En la trobada amb la secretària, la consellera d’Acció Climàtica ha posat de manifest la necessitat de corregir aquesta normativa per impedir el tancament de les empreses pesqueres, perquè la situació estructural del sector està al límit. Cada embarcació que marxi serà perduda per sempre, cosa que posarà en risc també el sector global i l’economia dels municipis pesquers. Cal establir un panorama de futur adequat que permeti el relleu generacional, ja que la incertesa actual del sector dificulta l’accés del jovent a l’activitat.
Una aplicació lineal dels esforços de reducció a tota la flota espanyola i la implementació de les mesures de compensació socioeconòmica que preveu el Reglament són algunes de les reclamacions que s’han presentat a l’Administració central. També s’ha sol·licitat modificar la normativa actual perquè permeti accedir de manera planificada al mecanisme d’optimització dels dies de pesca a fi de possibilitar una gestió bioeconòmica de l’activitat pesquera que persegueixi el major valor del producte i l’atenció a les necessitats de mercat.
Catalunya, molt conscient de la conservació dels recursos
S’han presentat també els resultats de les mesures de gestió pesquera implementades per a la conservació dels recursos pesquers com la Xarxa de Zones d’Exclusió Pesquera i la millora dels arts de pesca per reduir la captura dels alevins i l’impacte sobre el fons marí, implementats per l’Administració catalana, el sector i els científics i mitjançant l’ICATMAR, que n’ha avaluat la viabilitat i efectivitat.
El sector pesquer català es un sector dinàmic i innovador, i ha estat conscient, des de fa molts anys, del seu paper en la preservació dels recursos pesquers. Aprofitant aquesta visita de la secretària general de Pesca a Catalunya, s’han presentat les iniciatives del sector català envers iniciatives impulsades pel sector pesquer per a la transformació de i comercialització de les seves captures, la recollida de residus, PESCANETA i l’impuls dels territoris pesquers de l’Economia Blava mitjançant la presentació dels Grups d’Acció Local de Pesca de Catalunya, GALP Mar de l’Ebre i GALP Costa Brava, i la presentació del Museu de Pesca de Palamós, referent del patrimoni cultural pesquer al nostre país.
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: territorirural.cat/28710/ […]