Divendres, 22 de novembre del 2024

Un treball sobre la historia del cooperativisme a la Catalunya Central, editat per l’Ateneu Cooperatiu i el Museu del Ter

|

- Publicitat -

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Museu del Ter de Manlleu han editat conjuntament ‘La història del cooperativisme a la Catalunya Central’. Es tracta d’una recerca dels historiadors osonencs Joan Torrents i Juncà i Gerard Vallejo i Bosch editada en format digital en la col·lecció de publicacions en línia del Museu del Ter.

 

Publicitat

Des de l’Ateneu Cooperatiu s’emmarca la publicació en un projecte de més llarg recorregut, «El fil de la cooperació», amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica del cooperativisme al territori. Alhora que es divulga i es fomenta aquesta forma d’organització del treball en el present, però en tant que hereva d’una llarga i fecunda tradició que es remunta al segle XIX.

 

De fet, el treball de Torrents i Vallejo és un complet i exhaustiu estat de la qüestió de la recerca històrica del cooperativisme a les sis comarques de la Catalunya Central, amb l’objectiu que sigui un punt de partida per a futures investigacions. De fet, els mateixos autors del treball apunten alguns reptes i possibles línies d’investigació futures.

 

‘La història del cooperativisme a la Catalunya Central’ és un compendi interpretatiu i sintètic dels treballs historiogràfics sobre el fenomen en aquest territori al llarg d’un ventall cronològic que va des de finals del segle XIX fins els anys vuitanta del segle XX. L’obra també inclou algunes il·lustracions de l’època on el cooperativisme va tenir més força en el territori, entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX.

 

L’estudi de Torrents i Vallejo té en compte diferents variables presents en el conjunt d’obres referenciades: la dualitat entre els àmbits rural i urbà existent en l’àrea analitzada, les diferents tipologies de cooperatives o els debats historiogràfics detectats al voltant de l’assumpte.

 

El treball es divideix en quatre grans apartats: un esbós general de l’evolució historiogràfica de l’estudi del cooperativisme a l’Estat espanyol i a Catalunya en particular; una síntesi de les principals controvèrsies i matisacions interpretatives sobre el moviment cooperatiu; una relació analítica de les obres compilades sobre el tema a la Catalunya Central, sistematitzada per comarques, i finalment, una proposta de futur per seguir indagant en la qüestió partint dels buits detectats i de la localització d’algunes fonts documentals potencials al llarg de l’elaboració del treball que ara s’ha editat.

 

La Catalunya Central, amb les conques del Ter i del Llobregat, va protagonitzar en el context de la Catalunya interior un singular procés d’industrialització. La cooperació hi va jugar un paper rellevant, ja que és l’estratègia que adopten les classes populars per a la millora de les seves condicions de vida. Aquest, de fet, és el fonament de les cooperatives que neixen arreu d’Europa durant el segle XIX i que segueix sent vigent al segle XXI.

 

«El fil de la cooperació», recuperar el passat com a element inspirador per al futur

 

El projecte «El fil de la cooperació», més enllà de la voluntat de recuperar la memòria històrica, pretén ser inspirador, donant a conèixer les veus dels cooperativistes que han precedit el moviment cooperatiu actual, donant valor a unes realitats que van donar respostes col·lectives a les necessitats de les persones en cada moment i en cada lloc.

 

Des de l’Ateneu es valora la importància de poder conèixer les dificultats dels propis projectes cooperatius i també en el context on es van desenvolupar, amb les seves facilitats i dificultats i, a la vegada, conèixer-ne les propostes innovadores que naixien en relació a l’educació, la cultura i el paper de la dona, entre altres. Amb una voluntat inspiradora per al present, però també per al futur, per seguir cercant respostes col·lectives a les necessitats de les persones, perquè si bé el context i les necessitats a resoldre són diferents en l’actualitat, els valors de base necessaris per fer-hi front són absolutament vigents.

 

Carles García Hermosilla, director del Museu del Ter, destaca la «feina acurada i exhaustiva» que han dut a terme els historiadors Joan Torrents i Gerard Vallejo. Una recerca, afegeix el director del Museu del Ter, que «serà de gran utilitat per orientar futur projectes de recerca històrica sobre el moviment cooperativista a la Catalunya Central».

 

Joan Torrents i Gerard Vallejo, els dos autors de l’estudi

 

Joan Torrents i Juncà és graduat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2019) i Màster en Història Contemporània a la UAB (2020). Actualment doctorand del programa en Història Comparada, Política i Social, també a la UAB. Les seves principals línies d’investigació són la història de la corrupció política, el clientelisme, el «bon govern» i la transparència, així com la cultura política contrarevolucionària, especialment el carlisme. També ha fet alguns treballs d’història local de la Vall del Ges.

 

Gerard Vallejo i Bosch és graduat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2019) i Màster en Història Contemporània a la UAB (2020). Actualment doctorand del programa en Història Comparada, Política i Social també a la UAB. Ha dut a terme línies d’investigació centrades en la primera meitat del segle XX, especialment en la dreta contrarevolucionària i, més concretament, el feixisme europeu i espanyol. També ha fet alguns treballs d’història local de Manlleu.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.