Divendres, 18 de octubre del 2024

ModpoW crea un sistema de monitoratge basat en el Big Data i el Machine Learning per optimitzar l’aigua i els fertilitzants

|

- Publicitat -

Per optimitzar l’aigua i els fertilitzants en l’agricultura professional, l’empresa catalana ModpoW i l’investigador Sadegh M.Astaneh han creat un sistema de monitoratge basat en el Big Data i el Machine Learning. Aquesta solució pot arribar a estalviar més del 30% del consum anual d’aigua i fertilitzant, monitoritzant les dades de líquid que hi ha sota terra per elaborar una recomanació de reg a l’agricultor segons les condicions en temps real de cada parcel·la.

 

Publicitat

El projecte ha rebut el suport de la Unió Europea, sota l’acord de subvenció MSCA 712949, i d’ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa, adscrita al Departament d’Empresa i Treball) mitjançant el programa TECNIOspring PLUS, que finança el 100% de la contractació d’investigadors i promou la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D catalans. ModpoW va contractar l’investigador l’any 2019 i gràcies a aquest ajut han pogut desenvolupar conjuntament el pla.

 

Anàlisi de la finca

 

Per implementar MATAI, que és com s’anomena aquest nou sistema de reg, es realitza un anàlisi de la finca per veure les característiques del terreny, es parcel·la l’àrea i es fa un estudi del seu comportament. Un cop estudiat el terreny, s’instalen els sensors que monitoren dades com l’entrada d’aigua a la terra o el seu drenatge i les envien a un núvol que ha desenvolupat la mateixa empresa. Amb tota la informació recollida, la tecnologia proposa al productor plans de reg i fertilització d’acord amb les condicions reals del sòl.

 

Jordi Barceló, CEO de l’empresa, destaca que aquest sistema permet saber tot allò que passa sota terra i informa l’agricultor del que a simple vista no es pot veure. D’aquesta manera s’estalvien grans quantitats d’aigua i fertilitzant, ja que tenen comprovat que molts productors reguen més del compte i acaben perjudicant la collita.

 

En aquest sentit, Barceló assegura que com que el sòl es manté en bon estat perquè se li aplica la quantitat necessària d’aigua i fertilitzant, es maximitza la producció i el producte surt amb més qualitat.

 

Per la seva part, Astaneh apunta que la precisió de les indicacions i la informació recollida pels dispositius són dues “peces clau” perquè les recomanacions siguin tan acurades com sigui possible. L’investigador afegeix que aquest projecte d’R+D suposa un valor afegit en l’activitat del conreu de les fruites i verdures.

 

ModpoW centra el seu mercat en països com Portugal, França o Tunísia, “perquè són llocs on més escasseja l’aigua”, explica el CEO. Tot i això, també han treballat per companyies de Florida, als Estats Units. Actualment l’empresa té més de 300 clients, com Girona Fruits, Giropoma, Conca de la Tordera, Agromillora i Señorío de Rioja.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies