Divendres, 22 de novembre del 2024

Catalunya ha organitzat un seminari per a parlar sobre gestió forestal sostenible

|

- Publicitat -

Un seminari de gestió forestal que es va portar a terme el divendres passat, debat com cada regió ha de fer front a diferents desafiaments, i es necessita destinar recursos i esforços en diferents àmbits per assegurar la sostenibilitat dels seus boscos, la seva biodiversitat i el seu desenvolupament natural. També com el proveïment de serveis ecosistèmics asseguren el benestar de la població en general i també dels qui que viuen i treballen en l’àmbit forestal.

 

Publicitat

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjas, ha estat l’encarregada de fer l’obertura de la Jornada. Sanitjas ha explicat el rol que juguen els boscos en l’actualitat i el gran nombre de serveis ecosistèmics que generen, ha volgut deixar clar que els boscos han de tenir un paper clau en la bioeconomia que s’ha de desenvolupar a Catalunya.

 

La cloenda ha anat a càrrec de Muntsa Vilalta, directora general de l’Acció Exterior del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. Vilalta ha explicat que seminaris com aquest “ens serveixen per compartir les bones pràctiques dels nostres territoris en la prevenció de la degradació forestal, la conservació de la biodiversitat i el desenvolupament rural. En línia amb l’eix central de la nostra presidència, aquesta jornada s’ha preparat en el context de la nova Estratègia de Boscos de la UE, una de les iniciatives insígnia del Pacte Verd Europeu”

 

El 2020 va marcar el final de l’Estratègia Forestal Europea 2014-2020, que va establir l’orientació i els principals objectius de les polítiques forestals de la Unió.  El juliol es va aprovar la nova Estratègia que ha de tenir present els efectes cada vegada majors del canvi climàtic que està afectant la dinàmica dels ecosistemes i provoca canvis significatius, especialment l’aparició de fenòmens atmosfèrics extraordinaris, l’increment de plagues forestals i l’augment de l’estrès dels boscos, així com un augment significatiu del risc d’incendis.

 

Quatre Motors per a Europa és una associació de cooperació interregional constituïda el 1988 entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg (BW), Llombardia i Roine-Alps (actualment, Alvèrnia-Roine-Alps, AURA). En aquell moment els objectius de col·laboració estaven relacionats principalment amb l’economia i la recerca així com també amb l’art i la cultura. Al llarg de les següents dècades els àmbits i el nivell de cooperació van augmentar notablement i inclouen també la internacionalització de les quatre regions i les seves empreses, així com la participació activa en la construcció europea, principalment a través de posicionaments conjunts.

 

Catalunya va assumir la presidència dels Quatre Motors per a Europa de mans de Llombardia en un acte institucional a Milà el 25 de setembre del 2020. El programa de la presidència catalana posa en el seu centre els 17 ODS de l’Agenda 2030, així com en el Pacte Verd Europeu, per tal de reforçar la resiliència transformadora de les nostres societats. Inspirant-se en les 3 dimensions de l’Agenda 2030 el programa està organitzat en tres resiliències: econòmica, social i ambiental.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.