Dissabte, 23 de novembre del 2024

Un estudi sobre el moviment cooperatiu a la ciutat guanya els Premis d’Economia Social d’enguany

|

- Publicitat -

Un treball sobre la preservació de la qualitat democràtica quan es produeix un canvi d’escala en les cooperatives ha guanyat el premi al millor treball universitari sobre economia social. L’autor de la recerca és Raimon Carreras, estudiant del postgrau d’economia social i solidària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els premis, organitzats per la Fundació Roca Galès en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat, es van entregar divendres en un acte a la Lleialtat Santsenca, a Barcelona.

 

Publicitat

En aquesta cinquena edició dels Premis Economia Social s’hi han presentat 36 treballs procedents de nou universitats diferents. A part del Premi Especial, aquest any per primera vegada es concedien fins a sis premis més als dos millors treballs de final de grau, postgrau i màster, amb una dotació total de 9.200 euros.

 

Raimon Carreras va explicar després de rebre el premi que el treball planteja com afrontar el salt d’escala per part de les empreses d’economia social «i com es doten d’estructures que siguin realment democràtiques i participades quan es fan grans». Per fer el treball va entrevistar les cooperatives Suara, Coop 57, La Directa, Actua i Incoop. El treball es tanca amb un decàleg per tal d’aprofundir en la qualitat democràtica d’organitzacions grans d’economia social i solidària.

 

I és que tal com explica Carreras en el preàmbul del treball, aquest pretén aportar elements de reflexió i pràctiques que permetin aprofundir en la democràcia interna dels projectes d’economia social i solidària en afrontar el salt d’escala. «Com més gran i complexa és l’organització més risc hi ha de perdre qualitat democràtica», adverteix Carreras. Per això, segons la seva opinió, cal una mirada transversal per promoure organitzacions grans on la participació, la responsabilitat i la voluntat transformadora sigui compartida entre el màxim numero de persones possible.

 

Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, va destacar en l’obertura de l’acte d’entrega dels premis que s’hagin rebut treballs de fins a nou universitats diferents. «Ens omple d’alegria, perquè nou universitats són moltes, senyal que l’economia social i solidària, que no és un model nou, sí que és un model viu, en creixement i que s’adequa a les necessitats del moment». Vidal també va mostrar la seva satisfacció en poder avançar en la teorització i la recerca entorn de l’economia social.

 

Un treball sobre el fruiturisme a les comarques de Lleida, millor treball de final de màster

 

El premi al millor treball de final de màster va ser per al treball «Fruiturisme: Creació i promoció de rutes turístiques a la província de Lleida utilitzant les agrobotigues com a element dinamitzador», de Raül Masot Pinilla, de la Universitat de Lleida. El segon premi va ser per a Júlia Jaumot Lluch, estudiant de l’IGOP-UAB, pel seu treball «La coproducció en les polítiques socials a Barcelona. Una mirada des d’Alencop, Diomcoop i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants».

 

El Premi al millor treball de final de postgrau va ser per al treball «Transició energètica, per a qui? Una reflexió sobre el potencial de l’Economia Social i Solidària en una transició energètica justa», de Clàudia Torrens Flores, estudiant de la UPF-BSM. El segon premi va ser per a Maria Martí Sabaté, del Tecnocampus de Mataró, pel seu treball «L’estensió .Coop: Antecedents i visió de futur».

 

Finalment, el Premi al millor treball de final de grau ha correspost a Almodis Cebrià Salvador, estudiant de la Universitat de Barcelona, per la seva recerca «Moviment cooperatiu i dret a la ciutat. Mancomunar la ciutat per produir noves quotidianitats». El segon premi va ser per a Anna Carles Martín, estudiant de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball «Model cooperatiu d’habitatge i organització de les cures: Espais col·lectivitzats i dinàmiques igualitàries».

 

Les nou universitats des d’on s’han presentat treballs són la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, el Tecnocampus de Mataró, la Universitat de Lleida i l’Escola Universitària Formatic de Barcelona. Pel que fa al gènere, 23 treballs tenien autoria femenina, i 13, masculina.

 

Homenatge a Arcadi Oliveres

 

L’acte de divendres es va completar amb la projecció del documental «El cooperativisme català del segle XXI», produït des de la Confederació de Cooperatives de Catalunya; la conferència «Transició ecosocial des de la mirada feminista i comunitària», a càrrec de l’arquitecta Itziar González, i un homenatge a Arcadi Oliveres a través d’una lectura de textos seus a càrrec de Quim Sicília, president de la Federació de Cooperatives de Consum de Catalunya. Cristina Grau va cloure l’acte en nom de la Fundació Roca Galès.

 

Els Premis tenen per objectiu donar visibilitat a les àrees de coneixement relatives al tercer sector, l’economia social i el cooperativisme en les universitats catalanes, però també fomentar l’especialització de l’alumnat en aquestes matèries i reconèixer els treballs acadèmics teòrics i pràctics que els abordin i que posin en valor les noves maneres de produir, gestionar i consumir. Així mateix, es pretén facilitar la creació d’una xarxa de personal acadèmic interessat en aquestes àrees.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.