La muntanya de Llessui, amb 4.000 hectàrees de terreny, és una de les més valorades pels ramaders catalans per portar-hi animals. Les formes arrodonides i la falta d’arbres ofereixen unes condicions òptimes pel maneig del bestiar, i durant l’estiu hi pasturen unes 4.300 ovelles, 1.200 vaques i 300 cavalls. Per Sant Miquel els pastors ja van recollir les ovelles i el 6 d’octubre va ser el torn de les vaques. Una trentena de ramaders es van trobar per a reunir totes les vaques, pentinant la muntanya i conduint-les fins al poble, on després es va fer el triatge. Els animals que passen l’estiu a Llessui venen del Pallars Sobirà, el Jussà, la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès.
La persona que ha vigilat els animals durant aquests mesos ha sigut Albert Baqueró, vaquer de professió. Baqueró ha viscut durant aquest temps a la cabana del vaquer, a 1.900 metros d’altitud, i ha estat l’encarregat de comunicar qualsevol incidència al ramader.
Els animals s’han ressistit més a baixar que altres anys, ja que aquest estiu ha sigut tranquil en el qual els animals han tingut molt menjar (abundant herba fresca). Però recollir els animals s’ha de fer en aquestes dates per evitar ser sorpresos per una nevada primerenca.
El dia de la tria, el vaquer, des de la cabana, distribueix els ramaders per la muntanya per conduir tots els animals fins a un punt pla i ample (Terra Llarga), i des d’aquest punt, la vacada baixa fins a prop del poble, a 1.400 metres, on els camions esperen per carregar.
No tots els ramats tornen a casa amb camions, els ramats més propers marxen cap a casa caminant. Al triador hi queden prop de 1.000 vaques per separar i els ramaders, a dins de la vacada, van separant un a un els seus animals. Ramon Pellicer, ramader de Casserres (Berguedà), ha explicat que la tria és fàcil per què la gran majoria de ramaders ja coneix els seus animals solament mirar-los. Una altra manera de reconèixer els animals és el color del collar, el cròtal de l’arracada o la marca de la casa.
Els ramaders de Llessui han portat tota la vida els animals a aquesta muntanya. Pere Rosell, de Bellver de Cerdanya, ha dit que ha triat aquesta muntanya per les condicions que ofereix de maneig, sense cap arbre, i per poder comptar amb el vaquer durant tot l’estiu per qualsevol imprevist.
Els motius que porten als ramaders a pujar animals a la muntanya de Llessui són diversos. Josep Anton Canudes, ramader del Berguedà, ha explicat que porta les vaques des de fa vuit anys a Llessui a la recerca d’herba fresca, fet que els animals agraeixen en aquesta època de l’any. Pellicer, ramader del Berguedà, ha corroborat que l’estiu al Berguedà és molt sec i porten els animals a Llessui en cerca de pastures d’estiu fresques i tendres a 1.900 metres d’altitud. Isidre Aluju, ramader de Guils de Cerdanya, ha dit que és el primer any que porta els animals a Llessui a causa de problemes burocràtics amb França, on els portava fins ara. Aluju ha afegit que les condicions de la muntanya i el tracte rebut, faran que l’any vinent els seus animals tornin a pasturar a Llessui.