La campanya de recol·lecció del panís, començada a finals de setembre a les comarques de Ponent, es preveu bastant bona per la millora de la producció i l’increment dels preus per sobre dels 255 euros per tona, xifres que no es veien des de feia gairebé una dècada. Jaume Pedrós, membre de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos (UP) i president de la Cooperativa de Linyola (Pla d’Urgell), esmenta que enguany “acompanya tot: quilos i preu”, malgrat matisa que l’augment del preu és un “handicap” ja que els costos de producció també han pujat. Així, s’han registrat mitjanes d’entre 12 i 14 tones de panís per hectàrea en els panissos de primera collita, mentre en els de segona la previsió se situa entre les 10 i les 11 tones.
La campanya ha començat a finals de setembre, com és habitual, i s’allargarà fins a mitjans de novembre amb els panissos de segona collita, aquells que durant l’any ja han acollit la producció d’un altre cereal, com ara ordi o raigràs.
La producció es preveu lleugerament millor que l’any passat, ja que no hi ha hagut aranya roja, insecte que provoca que la planta s’assequi abans d’hora, i també degut a que la climatologia ha acompanyat durant tot el procés de creixement del conreu. Així, Pedrós ha detallat que les pluges que van caure durant les setmanes de sembra van ser beneficioses pel cultiu, així com també ho van ser l’absència de pics pronunciats de calor a l’estiu i les temperatures fresques però a la vegada seques d’aquesta tardor. D’altra banda, ha indicat que l’any vinent caldrà veure com afectarà la plaga d’escarabat Diabrotica virgifera, un insecte que enguany s’ha detectat per primera vegada a Catalunya, a plantacions de panís del Pla d’Urgell.
Els blats de moro que ja s’han començat a recol·lectar, els de primera collita, han registrat entre 12.000 i 14.000 quilos per hectàrea. Pedrós explica que la qualitat també és “bona” ja que, de moment, no s’han registrat problemes de micotoxines. Pel que fa els de segona collita, s’espera una producció d’entre 10.000 i 11.000 quilos per hectàrea.
La campanya d’enguany ve marcada per un augment destacat dels preus de venda en origen que passen dels 190 euros per tona el 2020, fins a situar-se entre els 255 i els 260, unes de les xifres més elevades que es registren dels darrers anys. “Cada vegada que hi ha una crisi a nivell mundial el preu de les matèries primes puja”, assenyala Pedrós, que indica que enguany el sector té “un preu digne” perquè s’ha enfilat per damunt dels 180 euros la tona, xifra a partir de la qual el cultiu comença a ser rentable. Tot i això, Pedrós comenta que l’augment dels preus venen acompanyats d’un augment del preu dels costos de producció, com ara dels adobs i del combustible.
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: territorirural.cat/27892/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: territorirural.cat/27892/ […]