Aquest diumenge s’ha tancat la 32a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt (Urgell), amb una valoració “molt positiva”, tant a nivell d’afluència de públic com pel que fa al compliment de les mesures de seguretat. Tamara Lombardo, la directora de la fira, ha definit aquesta edició, ja batejada com “la fira del retrobament”, “emocionant”. En dos dies, la fira ha reunit una seixantena d’expositors als pavellons i més d’un centenar al recinte exterior, i ha acollit una vintena de tallers, alguns dels quals a càrrec de cuiners de renom com Albert Adrià o David Gil.
Després d’una parada obligatòria per la pandèmia, la fira més dolça d’Agramunt s’ha tornat a celebrar, obtenint una valoració molt positiva, segons Tamara Lombardo. La directora del certamen s’ha mostrat molt satisfeta amb el bon funcionament de les mesures de seguretat i amb el “comportament” que han tingut els visitants i els expositors. També ha assegurat que la resposta del públic durant els dos dies ha estat “molt bona”, ja que tant al recinte firal com pels carrers d’Agramunt s’hi ha vist “una constant afluència de gent passejant”, encara que no hi ha hagut aglomeracions.
Així mateix, aquest control de l’aforament també ha fet que enguany, per primera vegada, l’organització hagi tingut xifres reals pel que fa el nombre de visitants, que ha quantificat en unes 22.0000 persones.
Per tancar la fira, s’ha realitzat un acte en el que s’ha proclamat al propietari de Torrons Vicens, Àngel Velasco, Menestral Torronaire, i també s’ha proclamat el XX Torronaire d’Honor a la Fundació Once, que va dedicar el cupó de dissabte al certamen agramuntí.
De nou, el pavelló Dolç, dedicat als torronaires amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Torró d’Agramunt, ha estat presidit per dos torrons de 8 metres de longitud i 300 quilos de pes. A causa de les restriccions, però, enguany no s’ha pogut donar a degustar als visitants. Des de Torrons Vicens ja han dit que les dues peces es donaran a un centre benèfic.
Tant dissabte com diumenge s’han exhaurit totes les places disponibles, aquest any amb reducció d’aforament del 50%, per participar a les activitats de les Aules del Tast i del Gust. En total s’hi han fet una vintena de sessions culinàries i demostratives, algunes de les quals han anat a càrrec de xefs i pastissers de renom, com Albert Adrià, David Gil, Lucila Canero o Arnau París, guanyador de la darrera edició del concurs televisiu MasterChef.
Novetats torronaires
Com cada any, la fira ha servit per presentar les darrers novetats de les empreses torronaires d’Agramunt. Una d’aquestes ha estat un torró de cireres, de Torrons Vicens, creat pels xefs José Andrés i Albert Adrià, així com un de polvoró i un de textures de llimona, de la mateixa firma. Virginias, que des d’aquesta edició es troba al pavelló Dolç, ha apostat, entre altres, per un torró de pa amb tomàquet, un de festucs amb un punt de trufa, i un de mel i mató. Per la seva banda, la novetat de Torrons Fèlix ha estat un praliné de torró d’Agramunt amb xocolata i avellana.