Dilluns, 25 de novembre del 2024

Els arqueòlegs han buidat dues cases situades al jaciment iber del tossal de la Caperutxa, que daten entre els segles III i II aC

|

- Publicitat -

Les excavacions al tossal de la Caperutxa de la Saira, a Almacelles (Segrià), han posat de relleu la importància del jaciment iber que s’hi ubica des del punt de vista arquitectònic i històric. Durant quatre setmanes, els arqueòlegs han buidat dues cases situades al vessant nord-oest que datarien d’entre els segles III i II aC. Els treballs han permès constatar el valor patrimonial del jaciment ja que la seqüència estratigràfica i el bon estat de conservació, tant dels murs com de les estances, “li donen un valor molt interessant”, assenyalen. També han localitzat un dipòsit que possiblement s’hauria utilitzat per emmagatzemar algun líquid. L’Ajuntament d’Almacelles reclama el suport d’altres institucions per continuar excavant al jaciment.

 

Publicitat

Aquesta intervenció arqueològica dona continuïtat a la que ja es va fer l’any 2018 al jaciment iber situat al vessant nord-oest del tossal de la Caperutxa. Ara, els treballs que ha dut a terme l’empresa Iltirta Arqueologia contractada per l’Ajuntament d’Almacelles s’han centrat en buidar dues de les cases que ja s’havien identificat. Aquestes estances formarien part del jaciment ilerget i, datarien d’entre els segles III i II aC, en el període ibèric tardà, moment els ibers entren en contacte amb els primers romans que arriben a la península ibèrica.

 

Els arqueòlegs asseguren que han vist superades les expectatives per la “seqüència estratigràfica i la potencia de conservació, tant dels murs de pedra com d’arquitectura en terra localitzada a les estances”, explica Ares Vidal, d’Iltirta Arqueologia. Així, destaca “l’estat de conservació dels murs, en la part de les cases, que superen els 1,5 metres d’alçada”. “Estem parlant d’un jaciment que té una entitat des del punt de vista arquitectònic i patrimonial important”, remarca Vidal.

 

A més, han localitzat molta arquitectura en terra que acostuma a ser “molt difícil de detectar i identificar” perquè desapareix amb el temps i, a la vegada, “és més delicada i complicada d’excavar”. “Poder trobar estructures de murs i banquetes fetes amb toves de més de tres filades és realment quelcom excepcional”, afirma l’arqueòloga. També han aparegut restes d’una estructura que podia ser un dipòsit per a l’emmagatzematge d’algun tipus de líquid ja que presenta un recobriment de calç. Els estudis i analítiques posteriors poden aportar més informació sobre la seva funcionalitat.

 

Així mateix, Vidal posa de relleu l’aportació històrica i científica de les restes recuperades durant la intervenció, tot i que abans caldrà analitzar-les per tal de datar-les amb certesa. “Pels materials trobats, sembla ser que estem ampliant el ventall cronològic del tossal de la Caperutxa”, segons Ares Vidal. En aquest sentit, hi ha materials que semblen aparentment més antics però també n’han trobat de més moderns. Aquest fet, fa pensar als arqueòlegs que “el tossal de la Caperutxa ha tingut una continuïtat des de gairebé la prehistòria fins a l’edat mitjana”.

 

Només al tram on apareixen les dues cases que han buidat, com a mínim, s’aprecien cinc o sis estances més. Tot i això, els arqueòlegs estan convençuts que aquest vessant no només té una terrassa, és dir una bateria de cases, sinó que “segurament hi ha altres nivells que caldrà veure si s’hauran conservat de la mateixa manera”, assenyala Vidal. “Estem convençuts per altres evidències i per línies de murs que s’intueixen que el jaciment segurament s’hauria anat estenent per tot el vessant i al llarg de tot el turó”. Afegeix la responsable d’Iltirta Arqueologia.

 

Al marge de la zona on s’ha estat excavant aquestes quatre últimes setmanes, al vessant sud-est del tossal de la Caperutxa també hi ha documentades altres restes d’època iber, mentre que a la part alta del turó es conserven les restes d’una fortificació andalusina d’època medieval.

 

L’Ajuntament d’Almacelles reclama el suport d’altres administracions per continuar amb les excavacions

 

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, ha remarcat l’aposta del consistori per conèixer i recuperar el passat del municipi. En aquest sentit, s’han dut a terme diferents actuacions, en un primer moment a la fortalesa medieval andalusina del tossal de la Caperutza de la Saira, i posteriorment al poblat medieval de Lo Vilot. Al 2018, es va fer una primera intervenció al vessant nord-oest del tossal de la Caperutxa on s’havien documentat restes d’època ibèrica. Ibarz ha demanat el suport econòmica d’altres administracions per tal que es pugui fer noves campanyes en aquest jaciment iber durant els pròxims anys per tal de recuperar-lo i, així posar-lo en valor.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies