La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) torna a reclamar que el nou Pla Territorial Parcial reservi més sòl per a activitat industrial per atraure nous inversors. Neus Lloveras, la presidenta, recalca que Garraf, l’Alt i el Baix Penedès són “molt potents” gràcies a l’equilibri entre la indústria, el turisme i l’agricultura i demana que no s’afavoreixi als espais verds en el planejament urbanistic que està ara en proccés. Lloveras afirma que “No podem pretendre que la vegueria sigui monotemàtica de vinyes. Si és així, empobrirem el territori”, sentencia amb la qual estan d’acord els seus companys de mandat a l’entitat.
Aquesta exigència es fa des de la creença que la diversitat econòmica de les comarques esmentades ha permès que l’econòmia no s’hagi enfonsat un any i mig després de la pandèmia. Un exemple que ha mostrat ha sigut l’actual recuperació de l’atur, que comença a situar-se a nivells similars a abans de la covid-19.
A la FEGP volen apostar per conservar i potenciar la pluralitat de sectors al penedès i veuen una gran oportunitat per fer-ho en l’aprovació del Pla Territorial Parcial del Penedès. Considera que la propera aprovació del planejament urbanístic que ha de fer la Generalitat es pot convertir en un “risc” si no es té en compte la reserva d’espais per a noves empreses. Un avís que també llança a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de cara a la redacció del nou POUM.
En aquest sentit, Lloveras remarca que “no s’ha d’associar el concepte ‘d’indústria’ al de ‘contaminació’, i adverteix que és contradictori per les tres comarques adoptar aquests posicionaments. “Moltes de les empreses que poden venir al Penedès els propers anys són del sector de les noves tecnologies i això és una gran oportunitat per al nostre territori, on s’hi podrien adaptar molt bé”, ha afegit, tot veient una alternativa a la crisi automobilística.
Per atraure aquestes inversions, però, la presidenta de la FEGP avisa que no n’hi haurà prou amb la reserva de sòl, sinó que també caldrà revisar la xarxa de comunicacions. Lloveras és molt crítica amb el preu dels peatges de la C-32 a Sitges i Cubelles, i considera que la comparativa amb l’AP-7 gratuïta i “saturada” converteix la situació del Garraf en “tercermundista”. Segons la patronal, els peatges tant cars resten competitivitat al territori, i tampoc es pot confiar amb una xarxa de tren i Rodalies, degut a les recents vagues.
Finalment, des de la FEGP també demanen al govern de Sánchez que apliqui nous descomptes a la factura de la llum per abaratir els costos que estan assumint les empreses degut a unes tarifes cada cop més elevades. Lloveras lamenta que la situació “ofega” moltes empreses penedesenques i assegura que “no n’hi ha prou” amb haver abaixat temporalment l’IVA fins el 4%. “És indispensable abaixar els impostos associats al preu final de la factura”, recalca.