S’han realitzat tractaments d´aclarida per augmentar la capacitat productiva dels arbres, després que un estudi avali la viabilitat d’aquest model de negoci.
Els darrers mesos s’han dut a terme diversos treballs forestals en una finca de pi pinyer d’Hostalric amb l’objectiu de millorar la producció de pinyes, després que un estudi de viabilitat econòmica d’aquesta espècie conclou que a Catalunya el pi pinyer té un important potencial productiu i que, a més, les plantacions de pi pinyer són una interessant alternativa als cultius agrícoles, i per tant una opció destacable i viable per als propietaris agro-forestals. Al mateix temps s’estan elaborant inventaris en d’altres rodals de pi pinyer on properament s’iniciaran tractaments d’aclarida selectiva, per tal d´augmentar la vitalitat i rendiment productiu dels pins.
L’efectivitat dels empelts per a augmentar la producció de pinya
L’informe que avala la viabilitat de l´aprofitament de pinya del pi pinyer, així com els treballs forestals, s’han fet en el marc del projecte Quality Pinea. Aquest té per objectiu reactivar el sector pinyer a Catalunya i a la regió
francesa dels Pirineus Orientals, amb el foment de la producció i comercialització de pinya i pinyó locals, així com de les activitats econòmiques associades a l’aprofitament i gestió d’aquestes masses i plantacions. I per a ferho s’han estudiat diverses alternatives per millorar les tècniques utilitzades per l’aprofitament de la pinya, i en una segona fase també es contempla la transferència al sector forestal dels resultats obtinguts.
En aquest sentit, els empelts s’han mostrat com una eina molt efectiva per avançar l´inici de producció de pinya fins a 10 anys. Quality Pinea és un projecte coordinat per la Cooperativa Serveis Forestals, amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França.
L’informe revela un potencial productiu molt elevat
Es calcula que només a Catalunya hi ha unes 38.000 hectàrees de pi pinyer, amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea, segons l’informe que s’ha elaborat, tenint en compte un conjunt de variables com l’altitud en què es troben els boscos, la pluviometria i la temperatura mitjana. En un sector regulat, aquest producte posat al mercat suposaria un volum de negoci de 5 milions d’euros, però la realitat és que els propietaris forestals no treuen cap rendiment dels seus boscos. Els motiu són, d’una banda, la falta de regulació i el pillatge de pinyes, una pràctica molt estesa i que acaba col·locantles al mercat negre i sense cap mena de control, i de l’altra els perjudicis causats per plagues, com la xinxa americana del pi que ataca les pinyes joves,
i els efectes de les sequeres que pateixen els boscos mediterranis.
Posicionar el pinyó com un dels productes més representatius i preuats del bosc mediterrani.
El projecte també aborda alguns dels reptes relatius a la producció i aprofitament del pinyó, un producte que a més de les baixes precipitacions i les plagues també es troba molt castigat per la competència de pinyons asiàtics, de més baixa qualitat però comercialitzats a preu molt més baixos.
Amb aquest context, la producció i aprofitament de pinyó es troba actualment molt per sota del seu potencial. En aquest sentit, el projecte Quality Pinea busca un enfocament doble per afrontar la problemàtica: d’una banda el sectorial, ja que hi participen persones i entitats productores, empreses d’aprofitament i transformació, i també centres de recerca i administració. Per l’altra, l’abordatge transfronterer i mediterrani, per això es treballa en col·laboració amb el Centre Regional de la Propietat Forestal d’Occitània (CRPF Occitanie), entitat que treballa a la regió francesa dels Pirineus Orientals, on també hi ha un interès creixent en l’increment i millora de la producció i la regulació de l’aprofitament del pinyó.