Unió de pagesos afirma que la collita de fruita dolça d’enguany serà baixa, les explotacions seguiràn tenint resultats negatius, i aquests resultats se sumaran a les pèrdues d’anys anteriors que el sector encara ara arrossega. La millora de preus en origen, millor a la mitjana dels darrers set anys, no serà suficient per compensar l’escassa producció d’aquest any. Calculen que els danys climatòlogics com les gelades i les pedregades, han provocat una davallada mitjana del 40% en fruita de pinyol com les cireres, per exemple. El sindicat demana a les administracions que estableixin mesures específiques per accedir als ajuts.
Aquesta valoració de la campanya de la fruita s’ha realitzat en el marc de la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida i 36a d’Eurofruit. La campanya dependrà del grau de pèrdues que hagi patit cada explotació, sent així diferent en cada cas del sector agrícola.
Pel que fa a la fruita de pinyol, la davallada important de la producció respecte el potencial productiu existent ha afectat tant a la Plana de Lleida com a les Terres de l’Ebre, així com a la resta de zones productores de l’Estat i de la Unió Europea. Les gelades, el mal quallat i les pedregades han afectat de manera important la fruita de pinyol a la Plana de Lleida des de fa dos anys, han assenyalat.
La producció de poma a Catalunya, considerada fruita de llavor, es recupera, després de la davallada important de l’any passat a causa de malalties com el motejat. Tot i això, a Girona la producció s’ha vist afectada per pedregades que dificultaran igualar la producció a la d’un any normal. Segons el sindicat, per poder decidir el preu de la poma caldrà valorar com evoluciona la campanya tot i que la producció en l’àmbit de la UE es manté en la mitjana dels darrers tres anys, amb uns 11,5 milions de tones, enguany per les gelades en importants zones productores que han minvat el potencial productiu.
Canviant de fruita, la producció de la pera en troba en una situació diferent, ja que a la UE es preveu una davallada del 27% respecte la mitjana del tercer trienni, i un 28% respecte l’any passat, amb 1,6 milions de tones. A Catalunya però, la producció caurà un 14% respecte l’any passat segons les prediccions del Departament d’Acció Climàtica, i el sindicat diu que caldrà comprovar si aquesta caiguda tindrà una recuperació important en el preu.
Per tot plegat, Unió de Pagesos ha demanat al departament un recull més acurat de les dades reals de producció de fruita dolça per garantir una tributació justa a la pagesia, ja que per això, cal disposar de bones valoracions de l’afectació dels danys climatològics als conreus. Alhora, assenyala que cal preparar el sector per evitar futures crisis de preus en origen en anys de producció plena.
El sindicat reclama també a l’administració el màxim percentatge d’ajut respecte a la inversió per a la pagesia professional en el nou Programa de Desenvolupament Rural [PDR]. Així mateix, demana a tot el sector que s’impliqui perquè comencin a funcionar les circumscripcions econòmiques de Catalunya per resoldre els problemes conjunts com la demanda de collita en l’àmbit de la Unió Europea, ja que si l’any que ve hi ha collita plena es repetirà la situació de crisi. En aquest sentit, considera que cal una aposta decidida per part d’Afrucat-Excofrut per millorar la concentració i la col·laboració de l’oferta comercial.
Finalment, també exigeix més recursos dels fons de Next Generation per instaurar el sistema blockchain al sector amb l’objectiu de conèixer en tot moment els volums d’entrada, sortida i estocatge, entre altres, de fruita.
… [Trackback]
[…] There you will find 59728 more Information on that Topic: territorirural.cat/27468/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/27468/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/27468/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/27468/ […]