Dissabte, 23 de novembre del 2024

El “Calendari dels pagesos” preveu un 2022 molt fèrtil

|

- Publicitat -

Ja és a la venda als quioscos i a les llibreries el “Calendari dels Pagesos” del 2022, un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes. Així, per exemple, pel que fa a l’astronomia, recorda que a Catalunya hi haurà un eclipsi total de lluna el 16 de maig i un eclipsi parcial de sol el 25 d’octubre.

 

Publicitat

L’almanac, que arriba al número 161, inclou consells de com fer servir les herbes a la cuina, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i hortalisses de temporada, i les dates dels mercats setmanals, de les fires i de les festes majors dels municipis de Catalunya.

 

També s’hi troba una poesia per a cada mes de l’any i el “Judici de l’any”, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest any 2021 que ja es troba a la recta final.
Un dels al·licients del “Calendari dels Pagesos” és la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del Temple de Perpinyà, l’any 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al cultiu, el 2022 serà molt fèrtil.

Des del 1861

 

El “Calendari dels Pagesos” és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Va néixer l’any 1861 a la llibreria i impremta Casa Llorens, situada al costat del mercat de Santa Caterina, avui desapareguda. En aquell temps Barcelona acabava d’enderrocar les muralles que la cenyien i projectava l’Eixample.

 

Els efectes que el canvi climàtic provoca en la natura i en l’agricultura

 

El “Calendari dels Pagesos” del 2022 inclou un calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any, i diversos articles de temes d’actualitat: sobre el canvi climàtic -que ja és aquí: del 1950 ençà la temperatura a Catalunya ha pujat 1,8 graus- i els efectes que provoca en la natura i en l’agricultura, escrit pel meteoròleg Miquel Bernis; sobre refranys populars que expliquen canvis de temps (“oreneta que vola per terra porta tempesta”, “matí de boira, tarda de sol”…), escrit per l’editor del “Calendari dels pagesos”, Joan Tomàs Bilbeny; sobre les pluges d’estrelles, realitzat pel divulgador científic Joan Anton Català -complementat amb un calendari de les principals pluges d’estrelles del 2022-, sobre la farigola, escrit per Pilar Comes; sobre la farga catalana; sobre la recuperació de la tracció animal en el treball del camp -en una secció central, amb fotografies a color, titulada “Aprendre de l’ahir”-, i també sobre altres iniciatives que reprenen antigues tradicions, com el cultiu de la vinya a Collserola, que du a terme la cooperativa L’Olivera.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies